AfterDawn logo

Etätyö ei laske eikä paranna tuottavuutta

Petteri Pyyny Petteri Pyyny

Vuosien 2020 ja 2022 välillä tehtiin maailmassa historian suurin etätyökokeilu, kun käytännössä koronapandemia pakotti vähintäänkin sadat miljoonat ihmiset etätöiden pariin.

Pandemian rauhoituttua ollaan alettu vääntämään eri leireissä tiukasti kättä siitä, miten etätyöt vaikuttavat työnteon tuottavuuteen.

Toisella laidalla ovat etätöitä vilpittömästi kannattavat, jotka argumentoivat usein sitä, että töihin voi keskittyä paremmin kotona, ilman toimistojen häiriötekijöitä. Myös pitkät, joissain maissa/suurkaupungeissa jopa tuntien mittaiset, työmatkat jäävät pois ja työntekijä on virkeämpi varsinaisen työn tekemisen ajan.

Vastustajat taas lähinnä maalailevat kuvaa siitä, miten etätyöläiset lintsaavat töistä ja touhuavat kaikenlaista muuta kivaa kotonaan - ja välillä muodon vuoksi vastaavat sähköposteihin, jos silloinkaan.

Jotkut yritykset ovat pakottaneet työntekijöitään takaisin toimistoihin, kun taas toiset yritykset ottivat etätyöstä ja ns. hybridityöstä uuden normaalin arkeensa.


Nyt Yhdysvaltain Keskuspankki eli Federal Reserve on tehnyt tutkimuksen etätöiden vaikutuksesta tuottavuuteen. Tutkimus on laajin aiheesta tehty tutkimus - ja oletettavasti keskuspankin roolin puolesta kivuliaan puolueeton.

Tutkimuksen mukaan Yhdysvalloissa noin 5 prosenttia kaikista palkallisista työpäivistä tehtiin etänä juuri ennen pandemian alkua, vuonna 2019. Pandemian riehuessa maassa pahimmillaan, hurjat 60 prosenttia kaikista palkallisista työpäivistä tehtiin etätöinä. Eli etätöitä tehneistä ihmisistä puhuttaessa ei ole kyse mistään pienestä toimistojen eliitistä, vaan valtaosasta työvoimaa.

Tässä tutkimuksessa selvitimme, voidaanko etätyön vaikutukset havaita eri teollisuudenalojen tuottavuuskehityksessä. On suuria eroja toimialojen välillä siinä, kuinka helppoa on työskennellä etänä. Näin ollen, jos etätyö merkittävästi lisää tuottavuutta, sen tulisi parantaa erityisesti niiden alojen tuottavuuskehitystä, joilla etätyön järjestäminen on helppoa ja laajalti käytössä, kuten ammattipalveluissa, verrattuna niihin aloihin, joilla tehtävät on suoritettava paikan päällä, kuten ravintoloissa.

Ennen pandemiaa tapahtuneiden teollisuuden tuottavuuskasvuvauhtien taustojen huomioimisen jälkeen emme löytäneet merkittävää tilastollista yhteyttä etätyön ja pandemian aikaisen tuottavuuskehityksen välillä. Päädymme siihen johtopäätökseen, että pelkkä siirtyminen etätyöhön ei todennäköisesti ole merkittävä tekijä selittämässä eroja toimialojen välillä tuottavuuskehityksessä.

Eli yhteenvetona Federal Reserve Bank of San Franciscon tutkimuksesta voidaan sanoa, että isossa kuvassa tuottavuus ei muuttunut mihinkään etätöihin siirryttäessä.

Yksittäisiä eroja eri toimialojen välillä toki löytyi, mutta kansakunnan tasolla tuottavuus ei muuttunut, kun kaikki muut tuottavuuteen vaikuttavat tekijät poistettiin analyysista.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT