AfterDawn logo

Google tuhoaa keräämänsä incognito-tilan selailuhistoriat

Petteri Pyyny Petteri Pyyny

Googlen Chrome on ylivoimaisesti maailman suosituin selain. Ja sen ns. "aikuisviihdetila" eli yksityisen selaamisen incognito-tila on ollut selaimessa lähes sen alkumetreiltä lähtien.

Yksityinen tila on antanut käyttäjille hyvin vahvasti sen vaikutelman, että mitään yksityisessä tilassa tapahtuvaa toimintaa ei seurata, eikä siitä jää mitään jälkiä.

Näin ei kuitenkaan todellisuudessa ole, vaan Google on jo vuosien ajan kerännyt itselleen tietoa siitä, mitä sivuja käyttäjät selaavat yksityistilassa. Yhtiö haastettiin incognito-tilan vuoksi oikeuteen vuonna 2021 joukkokanteen muodossa.

Nyt joukkokanne on saatu vihdoin sovittua ja yhtenä sovun ehtona Google on myöntänyt keränneensä incognito-tilan käyttäjistä tietoja - ja suostuu nyt tuhoamaan nuo keräämänsä tiedot.


Sovintoratkaisuun liittyen incognito-tilaan on myös hiljattain lisätty erillinen valinta, jonka avulla käyttäjä voi estää myös kolmansien osapuolten evästeiden käytön. Tällä tavalla myöskään mainosverkot eivät voi tunnistaa ja kohdentaa sisältöään incognito-tilaa käyttävälle käyttäjälle. Uutiskuvassamme kyseinen toiminto jo näkyy suomenkielisessä Chromessa.

Incognito-tilan aloitusnäkymässä myös kerrotaan nykyisin selkeästi se, että kyseisen tilan käyttö ei tarkoita sitä, etteikö verkkosivu, jolla käyttäjä vierailee, saisi tietää sitä, että sivulla vierailtiin. Se olisi itse asiassa mahdotonta, siihen nähden miten nykymuotoinen internet ja etenkin verkkosivut on toteutettu.

Joukkokanteen nostaneet henkilöt eivät saa jutun sovinnosta senttiäkään rahaa, vaan joutuvat tyytymään siihen, että Google muuttaa incognito-tilaansa pysyvästi selkeämmäksi.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki