AfterDawn logo

DNA tuo saataville kahden gigan laajakaistaliittymät kaapeliverkossa

Janne Yli-Korhonen Janne Yli-Korhonen

DNA tuo tämän vuoden toukokuun aikana saataville nopeampia nettiliittymiä, operaattori tiedottaa.

DNA tuo tarjolle kahden gigabitin liittymät kiinteässä laajakaistaverkossa, kaapelilaajakaistassa sekä Ethernet-teknologiassa. DNA kertoo tuovansa ensimmäisenä operaattorina Suomessa kahden gigan laajakaistaliittymät kaapeliverkossa.

Hintatietoja DNA ei tiedotteessaan kerro.

"Uudet kahden gigabitin palvelut saavuttavat yli 100 000 kotitaloutta ympäri Suomen. Ensimmäisenä nopeat yhteydet ovat laajasti tarjolla Kuopiossa, Porissa, Tampereella, Jyväskylässä, Turussa ja Vaasassa jo toukokuussa. Palvelualue kasvaa koko ajan", kertoo DNA:n laajakaistaliiketoiminnan johtaja Mikko Kannisto.

Aluksi siis nopeaa nettiä tarjotaan rajoitetusti, mutta DNA:n tavoitteena on tuoda koko DNA:n kaapeliverkko uusien nopeampien palveluiden piiriin vuoden 2026 aikana.

Operaattori kertoo omaavansa vahvan historian kaapeliteknologian kehittämisessä. Kiinteän verkon markkinajohtajan asema ei ole syntynyt sattumalta, vaan kehitystyötä on tehty pitkäjänteisesti, DNA:lta todetaan.

"Teimme 2000-luvulla rohkean valinnan kehittää laajakaistapalveluita kaapeliteknologian päälle puhelinverkon sijaan, mikä on mahdollistanut huoneistoon asti tarjottavat, jopa gigan yhteydet myös vanhoissa kiinteistöissä ilman sisäverkon remontointia", Kannisto toteaa.

Suurin osa DNA:n kiinteän verkon palveluista toimitetaan kotitalouksiin valokuidulla tai kaapelilla. DNA:n tarjoamat kaapelilaajakaistayhteydet perustuvat pääsääntöisesti kiinteistöön asti tuotavaan valokuituun.


Kaapelilaajakaistateknologia mahdollistaa jo nyt 2Gbit/s yhteydet, ja jatkossa vielä nopeammat yhteydet, olemassa olevassa sisäverkossa.

Kaapelilaajakaistayhteydet jaetaan huoneistoihin tällöin kiinteistön antennisisäverkkoa hyödyntäen.

Tämä mahdollistaa nopeat yhteydet kiinteistöissä ilman mittavia sisäverkon saneerauksia. Tulevaisuudessa kaapeliteknologia mahdollistaa jopa kymmenen gigan yhteydet.

Valokuituyhtiö Lounea toimittaa tällä hetkellä jo peräti 40 gigan kodin nettiyhteyksiä ja Valoo puolestaan tarjoaa ja rakentaa jopa 25 gigan yhteyksiä.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki