AfterDawn logo

Jimm's PC Store myi tuhansia drooneja, jotka saattoivat päätyä Venäjälle

AfterDawnin toimitus AfterDawnin toimitus
1 kommentti

Verkossa kuluttajat eivät ole ottaneet kovinkaan tyytyväisenä vastaan tietoa siitä, että Suomen IT-kaupassa tunnettu ja arvostettu Jimm's PC Store on epäsuorasti kytkeytynyt hähmäiseen Venäjä-draamaan.

Syksyllä uutisoitiin siitä, että Yhdysvallat on lisännyt kaksi suomalaista yritystä pakotelistalleen, Luminorin ja Siberican. Kummatkin näistä kytkeytyvät tähän vyyhteen.

Viikonloppuna Iltalehti paljasti, että kyseiset kaksi yritystä olivat hankkineet tuhansia drooneja ja muuta teknologiaa käsiinsä, joiden epäillään päätyneen Venäjän käyttöön sen aloittamassa Ukrainan sodassa.

Oikeudessa sitä, että tuotteet päätyivät nimenomaan Venäjälle, ei pystytty todistamaan, sillä Venäjän omat tullitiedot väittävät kyseisten tuotteiden jatkaneen matkaansa Venäjän kautta mm. Turkkiin ja Kazakstaniin.


Tässä yhteydessä mukaan tulee Turussa toimiva Jimm's. Ylen mukaan juuri Jimm's oli se taho, joka oli myynyt Luminorille valtaosan 3500 droonista, joita Luminor oli sitten välittänyt itärajan yli eteenpäin. Kaikkien hankittujen droonien yhteishinta oli yli 2 miljoonaa euroa.

Vaikka Jimm's ei sinänsä rikkonut lakia myydessään kuluttajakäyttöön tarkoitettuja drooneja suomalaisyritykselle, on yhtiö joutunut myrskyn silmään. Eniten närää tuntuu aiheuttavan se, että jonkun ostaessa kahdella miljoonalla eurolla drooneja, pitäisi hälytyskellojen soida - itänaapurin käydessä hyökkäyssotaa toista rajanaapuriaan vastaan.

Kauppa on myös Jimm'sin vajaan 60 miljoonan euron liikevaihtoon nähden valtavan kokoinen, vastaten yli kahta prosenttia vuoden liikevaihdosta.

Jimm's itse julkaisi vastineen syytöksiin io-techin keskustelualueilla, joissa yhtiön toimitusjohtaja perustelee isoja kauppoja mm. "myyntihuumalla" ja sillä, ettei yhtiö epäillyt tuotteiden päätyvän Venäjälle.

Yhtiö myöntää kauppojen suuruuden olevan oikean suuntaisia, kuten mediassa on esitetty, eli vastaten noin parin miljoonan euron myyntihintaa ja noin 3500 droonia.

Sekä Ukraina että Venäjä käyttävät siviilikäyttöön tarkoitettuja drooneja mm. rintamalinjojen vakoiluun sekä eräänlaisina kamikaze-pommittajina.

Sosiaalisessa mediassa Jimm'sin toiminnasta, ollaan hyvin vihaisia.


Jimm's PC Store myytiin Saksaan vuonna 2018, mutta se on sen jälkeen siirtynyt yritysjärjestelyjen kautta sijoittajien omistamaksi yritykseksi.

1 KOMMENTTI

extralow1/1

Sai mukavat voitot, nyt kun jäi kiinni saa paljon muuta myyntitappioo.....

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki