AfterDawn logo

Reddit listautui pörssiin

Petteri Pyyny Petteri Pyyny

Viimeinen vanhan internetin jätti, reliikki ajalta, jolloin maailma oli yksinkertaisempaa ja selkeämpää. Internetin vessanseinä. Kaiken nippelitiedon koti.

Jos harrastat intohimoisesti itäsaksalaisia putkiradioita, eteläkorealaista kokkausta tai aussijalkapalloa, olet lähes varmasti nettijätti Redditin käyttäjä.

Vuonna 2005 perustettu Reddit on eriskummallinen tapaus: se on maailman suurin keskustelufoorumi, aikana, jolloin lähes kaikki keskustelufoorumit ovat joko kuolleet tai henkitoreissaan.

Redditillä on kaksi nerokasta keksintöä perinteisiin keskustelualueisiin nähden, jotka ovat erottaneet sen kaikista jo kaatuneista tai kutistuneista netin kulta-ajan foorumeista. Ensinnäkin, kuka tahansa saa perustaa Redditiin uuden aliosion, eli sub-redditin. Jokaisella osa-alueella on omat sääntönsä, omat moderaattorinsa - ja hyvin usein täysin omanlaisensa kulttuuri.

Toisekseen Redditin kaikkia viestejä voi äänestää. Äänestäminen kerryttää ja kuluttaa käyttäjän karmaa, joten ääniä ei anneta heppoisin perustein. Äänestämällä keskustelut suodattuvat ajan kanssa niin, että roskan määrä pysyy jokseenkin aisoissa - ja erinomainen sisältö nousee paremmin esiin.


Nyt Reddit on, vuosien jahkailun jälkeen, vihdoin listautunut pörssiin.

Yhtiön listautumishetken hinnaksi asetettiin 6,4 miljardia dollaria. Kurssi ampaisi kuitenkin heti listautumishetkellä hurjaan nousuun, joka tosin taittui pörssipäivän edetessä hieman. Mutta Suomen aikaan kello 21:00 maissa kurssi oli listautumishetkestä noussut yli 45 prosenttia.

Yhtiö varasi kaikista osakkeistaan noin 8 prosenttia erikseen merkityiksi Redditin aktiivisimmille käyttäjille. Usein tavalliset kansalaiset eivät pääse hypetettyihin pörssilistautumisiin helpolla mukaan, joten Reddit varmisti näin, että sen tärkein voimavara - eli sen käyttäjät - voivat halutessaan saada sen verran osakkeita ostettua kuin haluavatkin.

Reddit ei ole 19 vuoden toimintansa aikana koskaan tuottanut voittoa. Viimeisimmällä tilikaudella yhtiö teki 804 miljoonan dollarin liikevaihdolla 91 miljoonaa dollaria tappioita.

Nyt sen oletetaan kääntyvän voitolliseksi pitkälti tekoälyn ansiosta, sillä Redditin käsittämätön kuratoitu sisältömäärä on kuin aarreaitta suuria kielimalleja kehittäville tekoäly-yhtiöille. Reddit onkin solminut jo ensimmäiset sopimukset sisältönsä lisensoinnista tekoälyjen koulutukseen.

KOMMENTOI

Haluatko kommentoida tätä artikkelia?
Kirjaudu sisään tai Luo uusi käyttäjätunnus.