AfterDawn logo

Poliisi varoittaa Facebook Marketplacessa tapahtuvista kuriiripetoksista

Janne Yli-Korhonen Janne Yli-Korhonen

Viime viikolla huijarit saivat tuhansia euroja niin sanotuilla kuriiripetoksilla, joita huijarit toteuttivat Facebook Marketplacessa.

Rikoskomisario Juha Leinonen Itä-Suomen poliisista antaa pari esimerkkiä tapauksista.

Ensimmäisessä tapauksessa henkilö myi Facebookin Marketplace-sivustolla tuotetta ja kuvitteli lähettävänsä sen ostajana esiintyneelle huijarille Postin sivuja muistuttavan sivuston kautta. Kyseessä oli kuitenkin huijaussivustosta, joten luovutetut pankkikorttitiedot päätyivät suoraan rikolliselle taholle ja osteli niillä muun muassa lentolippuja hotellimajoituksia. Uhrille huijaus aiheutti 12 000 euron menetyksen.

Toisessa tapauksessa pariskunnalta huijattiin 19 000 euroa vastaavanlaisella huijauksella. Pariskunta myi tavaraa Marketplacen kautta. Ostajana esiintynyt huijari laittoi heille linkit sekä Matkahuollon että Postin nimissä, jotka johtivat tietojenkalastelusivulle, jonne uhri oli kirjautunut pankkitunnuksillaan.

Poliisi kertoo myös kolmannesta huijauksesta, jossa henkilölle soitettiin Osuuspankin pankkivirkailijana esiintyen ja kerrottiin hänen ja hänen puolisonsa pankkitilien vaarantuneen. Huijari kertoi, että heille täytyy luoda uusi turvatili, jonne pariskunnan rahat siirrettäisiin turvaan.


Uhri kuitenkin oivalsi kyseessä olevan huijauksesta, eikä rahasiirrot toteutuneet.

Poliisi huomauttaa, että pankkitunnuksia ei tule koskaan luovuttaa kenellekään ulkopuoliselle puhelimessa, tekstiviestillä, pikaviestisovelluksessa tai sähköpostilla. Epämääräisen viestin sisältämiä linkkejä ei myöskään tule avata, ja omaan verkkopankkiin kannattaa kirjautua vai pankin omien verkkosivujen tai mobiilisovelluksen kautta.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT