AfterDawn logo

Vanhat digipokkarit nousivat suosioon

Petteri Pyyny Petteri Pyyny

Armon vuonna 2024 nuorisolaiset ja sosiaalisen median influensserit ovat innostuneet vuosituhannen ensimmäisen vuosikymmenen tienoilla valmistetuista digipokkareista.

Digipokkarit ovat siis yksinkertaisia digikameroita ja trendi ei siis koske lainkaan järjestelmäkameroita.

Aivan mitä tahansa ei kuitenkaan etsitä, vaan verkossa kiertää vinkkejä parhaista Canonin, Sonyn ja Olympuksen malleista noin 15 vuoden takaa. Ne kamerat, jotka olivat kehnoja verrokkeihinsa nähden jo silloin, eivät ole trendin aallolla nytkään.

Mutta osittain kehnompi laatu on kuitenkin yksi selittäjä erikoiselle ilmiölle: etenkin sosiaalisessa mediassa on nyt trendinä se, että vanhoilla kameroilla saa "autenttisempia" kuvia, kaikkine valotusvirheineen ja hieman heikommalla tarkkuudella.

Toinen syy trendin taustalla on raadollisempi: edullisia digipokkareita ei enää yksinkertaisesti valmisteta. Ne harvat laatuvalmistajat, jotka edelleen digipokkareita tekevät, tekevät yli 500 euroa, jopa 1000 euroa maksavia malleja.


New York Timesin mukaan hinnat vaihtelevat verkon huutokauppasivustoilla hieman alle satasen ja noin kahdensadan välillä, ainakin Yhdysvalloissa. Hintaan vaikuttaa myytävän kameran kunto, merkki, malli ja se, toimitetaanko mukana kamerassa toimivat akut.

Etenkin akut ovat ongelma, sillä nyt puhutaan yli 20 vuotta vanhoista akuista, eli alkuperäiset akut tuskin enää toimivat lainkaan. Toisen ongelman aiheuttaa se, että lähes kaikissa malleissa käytettiin valmistajan omia, usein jopa mallikohtaisia akkuja. On hyvin, hyvin todennäköistä, että valmistaja ei enää myy uusia akkuja lainkaan - ja luotettavan, ulkopuolisen akkuvalmistajan (joka tekee juuri tietylle mallille sopivia akkuja) löytäminen on oma taiteenlajinsa.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki