AfterDawn logo

Italia: ChatGPT rikkoo GDPR:ää

Petteri Pyyny Petteri Pyyny

Italian tietosuojavaltuutettu Garante on saanut valmiiksi tutkimuksensa OpenAI:n tekoälypalvelusta, ChatGPT:stä. Tietosuojavaltuutetun mukaan ChatGPT rikkoo Euroopan Unionin GPDR-lainsäädäntöä.

Garante ehti jo kieltämään ChatGPT:n keväällä 2023, kun Garante totesi jo silloin ChatGPT:n käyttöehtojen olevan ristiriidassa EU:n GDPR:n kanssa. Neljä viikkoa eston jälkeen ChatGPT sallittiin Italiassa uudestaan, kun OpenAI lupasi korjata havaitut ongelmat.

ChatGPT:hen lisättiinkin uusia yksityisyyttä suojaavia asetuksia huhtikuussa, mutta ilmeisesti ne eivät riittäneet Garantelle. Garante on seurannut ChatGPT:n toimintaa keväästä lähtien ja viranomainen julkisti päätöksensä tällä viikolla.


Garante ei yksilöi tiedotteessaan tarkalleen ottaen sitä, mikä ChatGPT:n käyttöehdoissa ja toimintatavassa edelleen närästää valvovaa viranomaista. Aiemmin kyse oli pitkälti siitä, että tekoälylle kirjoitetut promptit otettiin mukaan tekoälyn koulutusmateriaaliksi. OpenAI kuitenkin mahdollisti koulutuksesta kieltäytymisen kevään 2023 päivityksessään.

Tällä kertaa ChatGPT:tä ei kielletä, vaan OpenAI:lla on 30 vuorokautta aikaa korjata Garanten havaitsemat puutteet palvelussaan. Jos OpenAI ei noudata viranomaisen päätöstä, se voi joutua maksamaan jopa 4 prosenttia maailmanlaajuisesta liikevaihdostaan sakkoina.

OpenAI on antanut asiasta oman lausuntonsa, jossa kertoo pyrkivänsä käyttäjien yksityisyyden kunnioitukseen. Lisäksi yhtiö kertoo työskentelevänsä tiiviisti yhteistyössä Garanten kanssa, jotta viranomaisen havaitsemat ongelmat saadaan korjattua pikimmiten.

BBC spekuloi saamiensa tietojen perusteella, että Garanten näkökulmasta isoin ongelma koskee ChatGPT:n ikärajoja. Ilmeisesti alaikäiset voivat saada ChatGPT:ltä vastauksia, joita heidän ei tekoälyltä kuuluisi saada.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki