AfterDawn logo

Italia kielsi ChatGPT:n - VPN-käyttö räjähti pilviin välittömästi

Petteri Pyyny Petteri Pyyny

Italia on kieltänyt ChatGPT:n käytön maassa. Syynä on epäily siitä, että tekoälypalvelu ei noudata maan yksityisyyttä suojaavia lakeja.

Mitään varsinaista näyttöä rikkeistä ei ole, vaan maan tietosuojaviranomainen on aloittamassa aiheesta vasta selvitystä - mutta sen tuloksia odotellessa palvelu on kielletty Italiassa.

Ongelmallisena Italia näkee sen, että ChatGPT oppii lisää käyttäjiensä sille syöttämistä kysymyksistä ja paikallisen tietosuojaviranomaisen mielestä käyttäjien ChatGPT:lle syöttämät kysymykset voivat itsessään loukata eurooppalaista GDPR:ää, kun niistä muodostetaan osa ChatGPT:n oppimismateriaalia.

Nyt palveluun pääsy on estetty Italiasta tutkimusten ajaksi, mutta italialaiset tuntuvat rakastuneen näppärään kielimalli-apulaiseen: maakohtaiset estot kiertävien VPN-palveluiden käyttö kasvoi räjähdysmäisesti heti kiellon astuttua voimaan.


Hakusanan vpn hakutrendi Italiassa huhtikuun 2023 alussa

Google Trendsin mukaan hakusanalla vpn tehtyjen italialaisten hakujen määrä nelinkertaistui heti kiellon astuttua voimaan ja on sen jälkeenkin pysytellyt 2-3 -kertaisena aiempaan nähden.

ChatGPT:stä tuli jo helmikuussa 2023 maailman nopeimmin yli 100 miljoonaa käyttäjää kerännyt palvelu, koko netin historiassa.

VPN-palvelussa käyttäjän liikenne "putkitetaan" toisen palvelimen kautta, jota tyypillisesti ylläpitää VPN-palveluita tarjoava yhtiö. Käytettävälle palvelulle, kuten ChatGPT:lle, käyttäjä näkyy tämän jälkeen tulevan siitä maasta, jossa kyseinen VPN-palvelin sijaitsee.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT