AfterDawn logo

Ensimmäinen iso urheilutapahtuma, joka näytettiin vain suoratoistona

Petteri Pyyny Petteri Pyyny

Viikonloppuna saatettiin nähdä häivähdys tulevaisuudesta, kun amerikkalaisen jalkapallon NFL-sarjan pudotuspelejä pelattiin viime viikonloppuna.

NFL on Yhdysvaltain ylivoimaisesti suosituin urheilusarja, sekä katsojamäärässä että joukkueiden rahallisessa arvossa mitattuna. Ja jenkkifutis-otteluiden televisiolähetysten ympärille on syntynyt vuosikymmenten mittaan huikea määrä traditioita.

Menneenä viikonloppuna tapahtui kuitenkin jotain ennenkuulumatonta, kun yksi pudotuspelisarjan otteluista (Miami Dolphins vs Kansas City Chiefs) ei näkynytkään televisiokanavilta. Tähän saakka kaikki pudotuspelikierrosten ottelut on näytetty jollain koko maan kattavalla TV-kanavalla, mutta nyt lähetys oli nähtävissä vain ja ainoastaan suoratoistona.

Fanit eivät olleet asiasta etukäteen mitenään riemuissaan, mutta lukujen valossa vaikuttaa siltä, että hekin hyväksyivät uuden maailman. Katsojamittausta Yhdysvalloissa tekevän Nielsenin mukaan suoratoistolla oli hulppeat 23 miljoonaa yksittäistä katsojaa, ottelun livelähetyksen osalta.


Ottelu näkyi NBC:n omistamassa Peacock-suoratoistopalvelussa. NBC kehuu tiedotteessaan ottelun olleen Yhdysvaltain kaikkien aikojen katsotuin suoratoistona katsottu livelähetys.

Ottelu näytettiin perinteisesti televisioituna kuitenkin kummankin joukkueen kotikaupunkien TV-kanavilla, joten suoratoistolähetyksen katsojalukuihin pitää laskea vielä päälle ne Miamin ja Kansas Cityn asukkaat, jotka katsoivat ottelun perinteisellä tavalla. Yhteensä katsojaluvut ovat suurinpiirtein samoja, joihin vastaava pudotuspelisarjan ottelu pystyi viime vuonnakin - pelkän perinteisen television kautta.

Suoratoistolähetys oli luonnollisestikin maksuton, mutta vaati Peacockin käytäjätunnukset. "Luonnollisesti maksuton" siksi, että NFL-otteluiden mainospaikkojen hinnat ovat todella kovat, joten NBC haluaa luonnollisesti maksimoida katsojamäärän voidakseen kerätä isomman mainosmyyntipotin.

Monet urheilutapahtumat on tähänkin saakka ollut mahdollista katsoa myös suoratoiston kautta, mutta yleensä lajista eniten kiinnostuneista maissa on ollut tarjolla myös vanha kunnon lineaarinen TV-lähetys.

Onkin mielenkiintoista nähdä, milloin vastaava tilanne tapahtuu Suomessa - nimenomaan jääkiekon Liigan osalta, joka on meikäläisittäin lähimpänä NFL:n suosiota. Eli koska nähdään vaikkapa Liigan välieräottelu, jonka voi katsoa vain ja ainoastaan suoratoistona..?

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT