AfterDawn logo

Pienille kuljetusroboteille uudet vaatimukset: mittoja pienennettiin ja äänimerkinantolaitteen vaatimuksia tarkennettiin

Janne Yli-Korhonen Janne Yli-Korhonen

Kevyille automaattisille tavarankuljettimille eli pienille kuljetusroboteille on määritelty tarkemmat tekniset vaatimukset, kertoo Liikenne- ja viestintävirasto Traficom. Uudet vaatimukset tulevat voimaan 1.1.2024.

Kuljetusrobotti on sähkömoottorilla varustettu etähallittu, automaattisella ajojärjestelmällä varustettu ajoneuvo. Näitä ovat esimerkiksi Starship Technologiesin robotit, joita S-ryhmä käyttää eri puolilla Suomea.

Tähän asti kuljetusrobottien teknisistä vaatimuksista on säädetty ajoneuvolaissa ja nyt Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin määräys tarkentaa jo voimassa olevia vaatimuksia.

"Merkittävimpiä muutoksia keväällä lausuntokierroksella olleeseen määräysluonnokseen ovat sallittujen maksimimittojen ja -painojen pienennys, sillä halusimme varmistaa kuljetusrobottien turvallisen liikkumisen jalkakäytävillä. Lisäksi äänimerkinantolaitteen ja muun ääniviestinnän vaatimuksia tarkennettiin, jotta kuljetusrobottien havaittavuus olisi riittävä muun muassa näkövammaisten tarpeet huomioiden", kertoo Traficomin erityisasiantuntija Jukka Juhola.


Traficomin mukaan kuljetusrobotin korkeus voi olla enintään 80 cm, leveys 65 cm ja pituus 80 cm.

Ilmeisesti Starship Technologiesin robotit menevät näihin mittoihin, mutta esimerkiksi Helsingissä testataan parhaillaan paketteja kuskaavaa kuljetusrobottia, joka on aikuisen miehen korkuinen.

"Koska kyseessä on uusi ajoneuvoluokka ja automaattiajaminen on liikenteessä uusi asia, on määräyksen päivitystarpeita syytä arvioida aktiivisesti", jatkaa Juhola.

Kuljetusrobotin paino voi olla enintään 70 kg, kun rakenteellinen nopeus 6 km/h tai alle tai 35 kg, kun rakenteellinen nopeus yli 6 km/h.

Lisäksi kuljetusrobottien ääniviestinnän on jatkossa oltava voimakkuudeltaan vähintään 75 desibeliä.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki