AfterDawn logo

Gemini on Googlen tähän mennessä suurin ja kyvykkäin tekoälymalli - joustavaksi rakennettu malli tulossa kaikkiin Googlen tuotteisiin

Janne Yli-Korhonen Janne Yli-Korhonen

Tekoälykilpailu jatkaa vahvana, kun Google julkaisi Geminin. Google kuvailee Geminin olevan merkittävä tekoälyn läpimurto, ja samalla kyseessä on Googlen tähän mennessä suurin ja kyvykkäin tekoälymalli.

Google kertoo, että Gemini on eri puolilla Googlea toimivien tiimien, kuten Google DeepMindin ja Google Researchin, laajamittaisen yhteistyön tulos, ja se on yrityksen kaikkien aikojen suurin tiede- ja insinöörityöhanke.

Ensimmäinen versio kantaa nimiä Gemini 1.0 ja se optimoitu kolmelle eri kokoluokalle:

  • Gemini Ultra – kykenevin ja suurin malli erittäin monimutkaisiin tehtäviin
  • Gemini Pro – paras malli skaalautumiseen monenlaisiin tehtäviin
  • Gemini Nano – tehokkain malli laitteessa suoritettaviin tehtäviin


Gemini on multimodaalinen ja joustava tekoälymalli.

Se kykenee yhdistelemään ja ymmärtämään saumattomasti erityyppisiä tietoja, kuten tekstiä, kuvia, ääntä, videota ja koodia.


Joustavuuden ansiosta se puolestaan sopii erilaisiin tuotteisiin.

Nano sopii puhelimiin. Ensimmäisenä se tulee Pixel 8 Pro -puhelimeen. Nanoa hyödynnetään esimerkiksi Summarize Recorder-sovelluksessa ja Smart Reply -toimintona Gboardissa, alkaen WhatsAppista. Summarize Recorder tekee yhteenvedon tekstistä ja Smart Reply puolestaan ehdottaa vastauksia.

Pro on nyt käytössä englanniksi yli 170 maassa ja alueella Google Bard -tekoälychatissä. Euroopassa eli esimerkiksi Suomessa se ei vielä ole käytössä.

Pron ansiosta Bard esimerkiksi kirjoittaa, ymmärtää, tiivistää, päättelee ja ideoi aiempaa paremmin. Tämä on suurin yksittäinen päivitys Bardiin sen jälkeen, kun Google julkaisi sen.

Googlen testien mukaan Gemini Pro peittosi GTP-3.5:n kuudessa testissä kahdeksasta.

Gemini Ultra on paras malli näistä kolmesta, mutta se ei vielä tule käyttöön. Se tulee ensi vuoden alussa esimerkiksi Bardiin.

"Google on testannut tarkasti Gemini-malleja ja arvioinut niiden suorituskykyä monenlaisissa tehtävissä. Luonnollisen kuvan, äänen ja videon ymmärtämisestä matemaattiseen päättelyyn Gemini Ultran suorituskyky ylittää nykyiset huipputason tulokset 30:ssä 32:sta akateemisesta vertailuarvosta, joita käytetään laajasti suurten kielimallien tutkimuksessa ja kehittämisessä", Google kertoo.

Geminia voidaan hyödyntää myös monissa muissakin tuotteissa. Google kertoo, että tulevina kuukausina Gemini on saatavilla useammissa keskeisissä Googlen tuotteissa ja palveluissa, kuten Search, Ads, Chrome ja Duet AI.

Google esittelee Geminin kykyjä useilla YouTube-videoilla, joita voi katsella Googlen YouTube-kanavalta.

Alla olevalla videolla Gemini esimerkiksi selittää, mitä piirretyssä kuvassa on.


TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki