AfterDawn logo

HSL:n reittiopas näyttää nyt ajantasaista tietoa siitä, kuinka paljon busseissa on matkustajia

Janne Yli-Korhonen Janne Yli-Korhonen

HSL:n reittiopas hyödyntää nyt laskentalaitteita ajankohtaisen matkustajamäärän näyttämiseksi. Aluksi tietoa on tarjolla uusimmista busseista. Tällä hetkellä tietoa saadaan yli 400 bussista, ja määrä kasvaa vaiheittain.

Reittioppaassa bussien täyttymisestä kerrotaan neliportaisella asteikolla: ei tungosta, ei liikaa tungosta, lähes täynnä ja kova tungos.

Reittioppaan käyttäjältä ominaisuus ei vaadi erillistä käyttöönottoa. Helpoimmin tiedon voi löytää lähibussinäkymästä tai reittiehdotuksista. Koska tieto perustuu reaaliaikaisuuteen, se näkyy reittiehdotuksissa noin 10 minuuttia ennen kuin bussi saapuu pysäkille. Näin tieto vastaa myös mahdollisimman tarkasti sitä, kuinka paljon bussissa on matkustajia.


Matkustajien määriä seurataan erilaisilla teknisillä tavoilla. Ovilla on laskureita tai valosensoreita matkustajamäärän laskemiseen. HSL:n mukaan järjestelmä ei tunnista matkustajien henkilöllisyyttä.

"Älykkään täyttöasteen avulla teemme asiakkaiden arjesta parempaa. Voimme saada enemmän ihmisiä innostumaan ilmastoystävällisestä kulkutavasta, jos julkisilla liikkuminen on kätevää ja luotettavaa", sanoo HSL:n informaatiopäällikkö Joona Packalén.

Bussien lisäksi myöhemmin palvelu voi kattaa myös muut liikennevälineet, jos kokemukset ja palaute on positiivista.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT