AfterDawn logo

Keinotekoisten alennusten määrä Black Fridayna edelleen noin 8 prosenttia, vaikka uuden lain piti sitä vähentää

Janne Yli-Korhonen Janne Yli-Korhonen
1 kommentti

Tämän vuoden Black Fridayn hintahulinat alkavat olla takanapäin, ja sen myötä hintavertailupalvelu Hintaopas on julkaissut mielenkiintoisia tilastoja alennuksista.

Hintaopas kertoo, että aletuotteiden keskimääräinen alennusprosentti oli tänä vuonna -4,22 prosenttia. Viime vuoden luku oli -4,72 % ja sitä edellisen vuoden luku oli -5,08 %. Alennusprosentti on siis viime vuosina jäänyt pienemmäksi.

Kaiken kaikkiaan hinta laski marraskuun 1. päivään verrattuna 39,9 prosentilla tuotteista, mikä on samaa tasoa kuin viime vuonna.

"Tämän vuoden Black Fridayna jäätiin keskimääräisessä alennusprosentissa aika selvästi parin edellisen vuoden alapuolelle. Määrällisesti tarjouksia oli kuitenkin jälleen paljon. Yhä useampi kauppa oli kampanjoinnissa mukana, ja tarjoukset jakautuivat pidemmälle aikavälille. Huomattavaa on, että 26 prosentilla tuotteista hinta oli Black Fridayna korkeampi kuin marraskuun alussa. Viime vuoden vastaava luku oli 21 prosenttia, eli nousu on merkittävä", Hintaoppaan maajohtaja Liisa Matinvesi-Bassett kommentoi.


Hintaoppaan mukaan noin 88 prosenttia tuotteista on ollut mahdollista saada aiemmin tänä vuonna samaan hintaan tai halvemmalla kuin Black Fridayna.

"Lähes yhdeksän kymmenestä tuotteesta on saanut joko samaan hintaan tai halvemmalla tämän vuoden aikana, eli pitkän ajan hintavertailu kannattaa", Matinvesi-Bassett huomauttaa.

Kuitenkin hyviäkin tarjouksia oli saatavilla, sillä 12,4 prosenttia tuotteista oli perjantaina halvimmillaan koko vuoden tasoon nähden.

Niiden joukkoon mahtui erinomaisia alennuksia, sillä niillä tuotteilla, joiden hinta laski enemmän kuin 10 prosenttia, keskimääräinen aleprosentti oli peräti -21,4 %.

Etenkin elektroniikan osalta löytyi mainioita diilejä. Keräsimme näitä viikon ajan tähän listalle.

Tänä vuonna astui voimaan uusi alennusmyyntilaki, jossa kaupan tulee ilmoittaa alehinnan ohessa alin hinta, jolla tavaraa on myyty hinnanalennusta edeltäneiden 30 päivän aikana.

Lain tarkoituksena on ollut vähentää keinotekoisten alennusten määrää. Keinotekoisissa alennuksissa hintaa ensin nostetaan, jotta alennusprosentti saadaan näyttämään mahdollisimman suurelta.

Tänä vuonna keinotekoisten alennusten määrä oli 7,8 % kaikista alennushinnoista, eli luku oli käytännössä sama kuin viime vuoden 7,9 %.

Hintaopas listaa noin viisi miljoonaa hintaa, mikä tarkoittaa, että lähes 400 000 alehintaa oli ensin nostettu ja sitten laskettu.

Nyt hintojen pumppaamista tehtiin jo aiemmin eli ennen lain edellyttämää 30 päivän tarkastelujaksoa. Näin alennusprosentit saatiin suuriksi ja kauppa on voinut ilmoittaa korkeamman hinnan edeltäneiden 30 päivän ajalta.

Tämän takia Hintaoppaan maajohtaja ehdottaakin lain 30 päivän tarkastelujakson pidentämistä.


Tällä hetkellä laki myös vaatii vain sen, että kauppa ilmoittaa alimman hinnan oman kaupan osalta eli kilpailijoiden hintoja ei tarvitse huomioida.

Tuotteen hintahistorian kertova graafi

Erään tuotteen hintahistoria Hintaoppaan sivulla. Historia kertoo tuotteen olleen alennuksessa kesällä 399 euron hintaan. Ennen Black Fridayta hinta 750 euroa ja Black Fridayn aikana 379 euroa.

Aiemmin tänä vuonna DNA lisäsi verkkokauppaansa puhelimien kohdalle oman hintavertailun, joka etsii valikoiduilta puhelinmyyjiltä laitteen senhetkisen alhaisimman hinnan. Tämä on hyvä lisä, mutta se ei näytä pitkän ajan hintavertailua.

Verkkokauppa.comilla tuotteiden kohdalla puolestaan on oma Hintapuntari, joka näyttää tuotteen hintakehityksen Verkkokauppa.comissa sekä markkinahinnan, joka on keskiarvo muiden jälleenmyyjien hinnoista.

Näistä huolimatta kannattaa käyttää kolmannen osapuolen hintavertailua ja hintahistoriaa, jotta tuotteesta ei maksa liikaa. Esimerkiksi Hintaopas näyttää tuotteen hintahistorian koko ajalta, kun tuote on ollut myynnissä.

Hintaopas listasi myös muita tilastoja tämän vuoden Black Fridayn osalta.

Hintaopas kertoo, että tuotekategorioiden osalta keskimääräinen hinta laski eniten PS5-pelien kohdalla (-14,2%), jota seurasivat kannettavat kaiuttimet (-12,4%) ja urheilukellot (-10,2%).

Suosituimpia tuotekategorioita olivat matkapuhelimet, pelikonsolit ja kuulokkeet. Viime vuoteen verratessa trendaavin kategoria oli itkuhälyttimet, +812%.

Suosituin tuote oli PlayStation 5, joka oli hyvässä alessa, sillä sitä myytiin parhaimmillaan vain 399 eurolla. Toiseksi sijoittui OnePlus 11 ja kolmanneksi Samsung Galaxy S23, jotka niin ikään olivat hyvässä alessa Black Fridayn aikana.

Black Friday 2023: suosituimmat tuotteet Hintaoppaan mukaan

  1. Sony PlayStation 5 (PS5) 825GB
  2. OnePlus 11 5G Dual SIM 8GB RAM 128GB
  3. Samsung Galaxy S23 5G SM-S911B Dual SIM 8GB RAM 128GB
  4. OnePlus Nord CE 3 Lite 5G Dual SIM 8GB RAM 128GB
  5. Samsung Galaxy S23 Plus 5G SM-S916B Dual SIM 8GB RAM 256GB
  6. Padwico 850
  7. Apple iPhone 13 5G 4GB RAM 128GB
  8. Samsung Galaxy S23 Ultra 5G SM-S918B Dual SIM 8GB RAM 256GB
  9. Sony Playstation 5 (PS5) Spider-Man 2 Limited Edition 825GB
  10. Apple AirPods Pro (2nd Generation) 2023 USB‑C

1 KOMMENTTI

DeNiWar1/1

Kukapa yllättyi, ei varmaan kukaan.

Sen tarkastelujakson pitäisi olla ainakin 3kk (tai jopa 4kk), jolloin puljuilla olisi pienempi hinku kikkailla kun myynti sakkaisi keinotekoisen hinnankorotuksen takia koko loppuvuodeksi.
Nykyinen 30pvää ei tunnu missään kun markkinavoimien lypsylehmät odottavat muutenkin sen viimeisen kuukauden niitä "tarjouksia".

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki