AfterDawn logo

Black Fridayn alennusprosentti jäi pienemmäksi viime vuoteen verratessa - keinotekoisten alennusten määrä pieneni merkittävästi

Janne Yli-Korhonen Janne Yli-Korhonen

Black Fridayta vietettiin tänä vuonna reilusti yli viikon ajan, ja sen aikana nähtiin runsaasti hyvän tason alennuksia. Hintavertailupalvelu Hintaopas kuitenkin kertoo, että vuoden 2022 Black Friday oli viime vuoden vastaavaan verratessa heikompi.

Hintaoppaan datan perusteella Black Friday -alennusten määrän ja suuruuden viime vuosina nähty kasvu kääntyi laskuun tänä vuonna.

Positiivisena puolena datan mukaan keinotekoisten alennusten määrä pieneni merkittävästi. Tänä vuonna noin 8 prosenttia kaikista alennuksista oli keinotekoisia. Keinotekoisten alennusten määrät ovat olleet kasvussa viime vuosien aikana.

Myös tämän vuoden Singles' Dayn nähtiin enemmän keinotekoisia alennuksia.

Keinotekoisissa alennuksissa hintaa ensin nostetaan ennen Black Fridayta, jonka avulla alennusprosentti näyttää suuremmalta. Tulevaisuudessa keinotekoisia alennuksia pyritään estämään lakimuutoksella, joka edellyttää kauppoja ilmoittamaan alehinnan ohessa alimman hinnan, jolla tavaraa on myyty hinnanalennusta edeltäneiden 30 päivän aikana.

Aletuotteiden keskimääräinen alennusprosentti oli tänä vuonna -4,72, mikä jää hieman viime vuoden luvusta -5,08 %. Hinta laski marraskuun 1. päivään verrattuna 40 prosentilla tuotteista, kun viime vuonna luku oli 42 prosenttia. Noin viideosalla tuotteista (21 %) hinta nousi Black Fridayna marraskuun alkuun verrattuna.

Hintaopas myös kertoo, että 13 % tuotteista oli vuoden halvimmillaan Black Fridayna, ja 87 % tuotteista on saanut samaan hintaan tai halvemmalla muuna ajankohtana 1.1.2022 - 25.11. välisenä aikana.

"Lukujen valossa Black Fridayn alennukset jäivät yksittäisen päivän osalta hieman viime vuodesta, mutta tarjoukset alkoivat aikaisemmin ja jakautuivat pidemmälle ajalle. 21 prosentilla tuotteista hinta oli Black Fridayna kalliimpi kuin marraskuun alussa, mutta 23 prosentilla tuotteista hinta laski enemmän kuin 10 prosenttia, ja näiden tuotteiden keskimääräinen alennusprosentti oli peräti -23 %. Tämä noudattelee viime vuosina nähtyjä lukuja", Hintaopas.fi-hintavertailupalvelun maajohtaja Liisa Matinvesi-Bassett kertoo.

Vaikka Black Friday -kampanjointi alkoi tietyillä kauppiailla jo torstaina 17.11. eli viikkoa ennen varsinaista alepäivää, Hintaoppaan mukaan vilkkain aika nähtiin tuotteiden hakujen osalta virallisen Black Friday -perjantain (25.11.) aikana.

Hintaoppaan mukaan perjantain suosituimmaksi tuotteeksi nousi Sony PlayStation 5 (PS5) 825GB, jonka kysyntä pysyy edelleen todella korkealla. Toiseksi suosituin tuote oli NHL 22 PS4 -konsolipeli ja kolmanneksi suosituin Apple iPhone 13.

Black Friday 2022: suosituimmat tuotekategoriat

 1. Matkapuhelimet
 2. Kuulokkeet
 3. Näytöt

Black Friday 2022: suosituimmat tuotteet

 1. Sony PlayStation 5 (PS5) 825GB
 2. NHL 22 (PS4)
 3. Apple iPhone 13 5G 4GB RAM 128GB
 4. Apple iPhone 11 4GB RAM 64GB
 5. Apple AirPods Pro MagSafe-kotelolla (2021)
 6. AMD Ryzen 7 5800X3D 3,4GHz Socket AM4 Box without Cooler
 7. SteelSeries Apex 7 TKL Red Switch (pohjoismainen)
 8. Altenzo Sports Navigator 275/55 R 20 117V
 9. Nintendo Switch 2019 32GB
 10. Logitech G Pro X Superlight

Black Week 2022: trendaavimmat kategoriat (verrattuna viime vuoteen)

 1. Älykoti - laitteet (kasvua +299 %)
 2. Kannettavat pelikonsolit (+109 %)
 3. Hajuvedet & Partavedet (+82 %)

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki