AfterDawn logo

Lähes koko OpenAI:n tiimi loikkaamassa Microsoftille

Petteri Pyyny Petteri Pyyny

Uutisoimme viikonloppuna siitä, miten teknologia-ala seurasi henkeään pidätellen vauhdikasta draamaa. Draaman keskiössä oli OpenAI-yhtiön hämmentävä sisäinen riitely, jonka seurauksena yhtiön perustaja, toimitusjohtajana toiminut Sam Altman savustettiin ulos yhtiöstä. Samalla potkut sai myös toinen OpenAI:n perustajista.

Päätös syntyi puhtaasti OpenAI:n hallituksen toimesta ja edes yhtiöön miljardeja sijoittaneille sijoittajille ei kerrottu asiasta etukäteen.

Huhujen mukaan sijoittajat, etenkin Microsoft, suuttuivat hallituksen sekoilusta totaalisesti. Vielä sunnuntaina näyttikin siltä, että sijoittajien pakottamana OpenAI olisi ottamassa Altmanin takaisin yhtiön toimitusjohtajaksi. Mutta lopulta hallitus ei taipunut tähän, vaan Altmanin potkut pysyivät voimassa.

Nyt maanantaihin tultaessa on tilanne muuttunut päälaelleen. OpenAI:sta ulos savustetut Altman ja Greg Brockman saivat salamnnopeasti töitä Microsoftilta. Miesten ympärille perustetaan välittömästi uusi Microsoftin tekoälytiimi, joka jatkaa Altmanin ja Brockmanin vision mukaista tekoälyn kehitystä.


Mutta kahden näkyvän johtajan ja perustajan lähtö ei riittänyt, vaan OpenAI:n sisäinen riita oli vieläkin enemmän jakolinjoja luovaa tasoa.

Tietojen mukaan OpenAI:n reilusta 700 työntekijästä valtaosa, noin 500, olisi seuraamassa Altmania Microsoftille.

Huhujen mukaan OpenAI:n johto oli jakautunut pahasti kahtia. Toiseen leiriin kuuluivat "hitaat" ja toiseen "nopeat". Nimeäminen johtuu siitä, miten henkilöt ajattelevat sitä, millaisella tahdilla tekoälyä pitäisi kehittää. Altman kuului "nopeiden" joukkoon, puskien OpenAI:ta ja ChatGPT:tä aina vain uusiin suorituksiin. "Hitaat" olisivat halunneet jarruttaa kehitystä ja julkistaa uusia tuotteita rauhallisemmalla tahdilla.

Nyt näyttää siltä, että "hitaiden" vallankaappauksen jäljiltä OpenAI muuttuu todella hitaaksi, kun valtaosa yhtiön työntekijöistä pakenee uutta johtamiskulttuuria OpenAI:n tärkeimmän rahoittajan, Microsoftin suojiin.


Hidasta kehitystä ajaneiden kärkihahmoksi nousi "vallankaappauksen" aikana yhtiön teknologiajohtaja Ilya Sutskever. Mutta mies itsekään ei tainnut odottaa tällaista lopputulosta sille, että hän sai hallituksen irtisanomaan Altmanin.

Sutskeverin twiitissä maanantaina, hän myöntää itsekin tehneensä pahan virheen.

Suosittelemme lukemaan tarinan taustoitusta draaman alkuvaiheita kuvanneesta jutustamme.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki