AfterDawn logo

OpenAI erotti toimitusjohtajansa, suututti sijoittajat

Petteri Pyyny Petteri Pyyny

Toisinaan todellisuus on sekavintakin fiktiota uskomattomampaa. Perjantaista lähtien IT-ala on seurannut epäuskoisena draamaa, joka vetää vertoja Successionin, Kauniiden ja rohkeiden ja muinaisen Dallasin juonenkäänteille.

Tarinan keskiössä on ChatGPT-tekoälystä maailman yhdeksi tunnetuimmista yrityksistä noussut OpenAI.

Draamaa ja sen vaikutuksia ymmärtääkseen, on pakko ottaa ensin pari askelta taaksepäin..

OpenAI ja sen yritysrakenne

Yhtiön yritysrakenne on todella erikoinen himmeli, sillä yhtiö on jaettu käytännössä kahtia: OpenAI, LLC on voittoa tavoittelematon yhtiö, joka keskittyy yhtiön tekoälyn kehittämiseen. Toinen puolikas on puolestaan edellämainitun tytäryhtiö, OpenAI Global, LLC - joka taas on voittoa tavoitteleva yhtiö.

Ensimmäiseen, eli voittoa tavoittelemattomaan emoyhtiöön, ei oteta lainkaan ulkopuolisia sijoittajia. Jälkimmäiseen, voittoa tavoittelevaan tytäryhtiöön on puolestaan haalittu sijoittajia, kuten Microsoft. Voittoa tavoitteleva tytäryhtiö on kuitenkin omassa yhtiöjärjestyksessään asettanut sijoitetuille rahoille rajan, eli sijoittajat eivät voi koskaan tienata sijoituksillaan enempää kuin 100 kertaa sijoittamansa summan verran.

Vielä hämärämmäksi kokonaisuuden tekee se, että emoyhtiö on ainoa, jolla on päätäntävaltaa tytäryhtiössä, eli riippumatta miljardeista, joita sijoittajat ovat kaataneet OpenAI Global -tytäryhtiöön, niillä ei ole valtaa tehdä päätöksiä yrityksen toiminnasta. Eli käytännössä OpenAI LLC -emoyhtiön hallitus on ylin päättävä elin molempien yritysten toiminnassa.

Ylin hallituksen tahtoa toteuttava taho molemmissa yhtiöissä on emoyhtiön toimitusjohtaja. OpenAI:n toimitusjohtajana on toiminut alusta lähtien yksi sen perustajista, Sam Altman.

Potkut

Perjantaina OpenAI:n hallitus antoi potkut yhtiön toimitusjohtajalle Sam Altmanille, joka on ollut jo vuosien ajan OpenAI:n kasvot maailmalle.

Todella hämmentäväksi uutinen muodostui siksi, että päätös tuli kaikille tahoille täysin puskista. OpenAI:n hallitus ei ollut kertonut sijoittajille aikeistaan mitään, vaan nekin yhtiöt, jotka olivat sijoittaneet OpenAI:hin miljardeja, saivat kuulla toimitusjohtajan potkuista median kautta.


Samalla myös yksi hallituksen jäsenistä, Altmanin kanssa yhtiön perustanut Greg Brockman erotettiin OpenAI:n hallituksesta. Miehen oli kuitenkin tarkoitus jatkaa yhtiön palveluksessa, mutta ilman hallituspaikkaa.

Brockman kuitenkin ilmoitti itse hieman hallituksesta erottamisensa jälkeen jättävänsä yhtiön. Sekä Altman että Brockman eivät saaneet mitään varoitusta etukäteen hallituksen suunnitelmista.

Kaaos

Päätös otettiin IT-alalla vastaan tyrmistyneenä. Altman oli yhtiön perustaja ja sen julkiset kasvot - ja sen jälkeen, kun ChatGPT julkaistiin loppuvuodesta 2022 OpenAI:sta on tullut yksi maailman tunnetuimmista yhtiöistä.

Lisäksi Altmanin potkujen syyksi ei paljastunut mitään epäilyttävää, vaan OpenAI myönsi itsekin sen, että Altmanin irtisanomisen taustalla eivät olleet talousepäselvyydet tai muut vastaavat syyt.


Mediassa ja etenkin sosiaalisessa mediassa irtisanomisen syitä on spekuloitu ankarasti. Useimmat tuntuvat kallistuvan sen kannalle, että kyseessä on yksinkertaisesti OpenAI:n sisäinen vallankaappaus. Hyötyjänä etenkin väliaikaiseksi toimitusjohtajaksi nimitetty, OpenAI:n teknologiajohtajana työskennellyt Mira Murati.

Huhujen mukaan Murati ja osa OpenAI:n kehitystiimistä on vastustanut OpenAI:n nopeaa kaupallistamista ja jatkuvaa uusien tuotejulkistusten virtaa. Toisaalta syyksi on pohdittu myös puhdasta vallan tavoittelua, Altmanin noustua tunnetummaksi kuin OpenAI yrityksenä itsessään. Mediassa on myös laajalti uutisoitu, että Altmanin ja yhtiön pääkehittäjän, hallituksessa istuvan Ilya Sutskeverin välit olisivat olleet erittäin tulehtuneet.

Hallitus ei ole myöskään katsonut hyvällä sitä, että Altman on ollut halukas perustamaan myös muita yrityksiä tekoälyn saralle: mies on puuhannut uutta firmaa pystyyn, joka kilpailisi Nvidian kanssa tekoälypiirien kehityksessä sekä toista yhtiötä, joka kehittäisi uudenlaisia tekoälylaitteita yhteistyössä Applen entisen suunnittelijan Jony Iven kanssa.

OpenAI:n sisällä huhutaan olleen kaksi ryhmittymää, joita on kutsuttu "hitaiksi" ja "nopeiksi". Altman kuului näistä "nopeisiin", eli ryhmittymään, joka haluaa puskea tekoälyn kehitystä vauhdilla eteenpäin. Sutskeverin ryhmittymä taas ajaa hitaampaa lähestymistapaa, jossa kaikkea kehitystä ja sen vaikutuksia arvioidaan hitaammin ja tarkemmin, ennen uusien tuotteiden julkaisua.

Lauantai

Reilua vuorokautta myöhemmin OpenAI:n sijoittajat ovat ehtineet pohtia tilannetta. Vaikka sijoittajilla ei ole virallisesti minkäänlaista valtaa päättää OpenAI:n asioista (johtuen yrityksen erikoisesta organisaatiorakenteesta), on niillä kuitenkin valtaa yhtiöön nähden rahan muodossa. Jos ja kun OpenAI haluaa jatkossakin kerätä uutta rahoitusta tuleviin projekteihinsa, sen on pakko pitää sijoittajat tyytyväisenä. Yhtiö on useimpien lähteiden mukaan edelleen raskaasti tappiollinen, joten kassavaroilla kasvua ei rahoiteta.


Ja sijoittajat ovat vihaisia.

Konsensus sijoittajien keskuudessa tuntuu olevan se, että Altmanin johdossa OpenAI oli kasvanut sellaiseksi jätiksi kuin mitä se nyt on - joten tilanteeseen ei todellakaan kaivata muutosta.

Nyt joukko sijoittajia painostaa OpenAI:ta perumaan Altmanin potkut.

Mikäli sijoittajien toive toteutuu ja Altman palaa takaisin yhtiön toimitusjohtajaksi, seuraa siitä väistämättä myös iso puhdistus OpenAI:n johdossa. Venettä keikuttaneiden hallituksen jäsenten ja johtajien osalta lienee lähes varmaa, että ura yhtiössä tulee päättymään varsin pikaisesti.

Kaikuja historiasta: Apple

OpenAI:n draama muistuttaa vahvasti yhdestä IT-alan sekavimmista vallankaappauksista, kaukaa historian hämärästä. Applen perustaja ja toimitusjohtaja Steve Jobs irtisanottiin Applen toimitusjohtajan tehtävistä vastaavanlaisen yhtiön hallituksen tekemän vallankaappauksen toimesta vuonna 1985.

Tuon jälkeen Apple luisui vuosien mittaan kaaokseen, jossa yhtiö oli lähellä konkurssia 1990-luvun loppumetreillä. Pelastajaksi yhtiöön palkattiin vuonna 1997 - kukapas muukaan, kuin Steve Jobs. Jobs sai neuvoteltua mm. Applen pelastaneen rahoituksen suoraan yhtiön pahimmalta kilpailijalta, Microsoftilta. Tuon jälkeen tarina maailman arvokkaimmaksi yhtiöksi saikin ensimmäiset uudet askelmerkkinsä.

Sosiaalisessa mediassa kenties osuvin vertaus olikin lausahdus, jossa ajatusta pyöriteltiin suurinpiirtein näin:

Sam Altmanin potkut ja palkkaus takaisin toimitusjohtajaksi viikon sisällä potkuista olisi pitkälti sama kuin Steve Jobsin potkut Applelta ja paluu takaisin toimitusjohtajaksi 12 vuoden jälkeen. Ainoastaan aikajänne olisi muutettu TikTok-aikakaudelle sopivaksi.

Maanantai - uusi toimitusjohtaja

Lopulta kaoottisen viikonlopun jälkeen vahvistui se, että sijoittajien pillastumisesta huolimatta OpenAI:n hallitus ei aio pyörtää päätöstään.

Eli Altman ei ole palaamassa OpenAI:n johtoon, eikä mihinkään muuhunkaan rooliin yhtiössä. Lienee itsestäänselvää, että Sam Altmanin profiililla mies päätyy joko perustamaan uuden tekoälyä kehittävän yhtiön - tai siirtyy isolla rahalla jonkin OpenAI:n kilpailijan leipiin.

OpenAI sai myös viikonlopun päätteeksi valittua pikavauhdilla yhtiölle uuden toimitusjohtajan. CEO:n saappaisiin astuu Twitchin aiempi toimitusjohtaja, Emmett Shear. Shearia pidetään yleisesti varovaisemman ja hitaamman tekoälykehityksen kannattajana.

Vaikka OpenAI näin vaikuttaa siirtyvän hitaampaan kehityssykliin. Mutta sen kilpailijat eivät tietenkään jarruttele, joten jatkossa saatetaan nähdä se tilanne, että tekoälyn kehityksen johtopaikka siirtyy OpenAI:lta jollekin toiselle yhtiölle - olipa se sitten Google, Meta tai jokin pienempi yhtiö.

Maanantain jatko

Tarina jatkui vielä 20.11.2023 maanantaina lisää. Olemme päivittäneet uusimmat käänteet tänne:

Lähes koko OpenAI:n tiimi uhkaa loikata Microsoftille

Päivitys 20.11.2023: OpenAI on päättänyt olla palkkaamatta Altmania takaisin ja kertoi uuden toimitusjohtajan nimityksestä. Päivitetty lisätietoa OpenAI:n "hitaiden" ja "nopeiden" tiimien eroista.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki