AfterDawn logo

Windows muuttuu avoimemmaksi, kiitos EU:n

Petteri Pyyny Petteri Pyyny
1 kommentti

Microsoftin käyttöjärjestelmä on itseoikeutetusti listattu Euroopan Unionin Digital Markets Act -lainsäädännön yhtenä merkittävänä portinvartijana. Eli Windows on niin iso, että sen toimintatavat ja käytännöt muokkaavat digitaalisen maailman pelisääntöjä.

Näille digitaalisille jäteille on tulossa vuonna 2024 liuta vaatimuksia, jotka tähtäävät siihen, että kilpailijat voivat käyttää niiden alustoja samoista lähtökohdista kuin alustan omistajakin.

Nyt Microsoft on kertonut tarkalleen sen, miten Windows tulee lähiaikoina muuttumaan, jotta DMA-lain vaatimukset täyttyisivät.

Ensinnäkin Windows listaa kaikissa sovellusluetteloissa jatkossa ne sovellukset, jotka ovat kiinteästi osana Windowsia itseään. Esimerkki tällaisesta sovelluksesta on tiedostonhallinta, joka näyttää sovellukselta, mutta joka on syvälle Windowsin sisään rakennettu toiminto.


Jatkossa käytännössä kaikki mahdolliset Windowsin mukana tulevat sovellukset voidaan poistaa Windowsista, suoraan sovellusten hallinnan kautta. Muutosten jälkeen Windowsista voidaan poistaa mm. Kamera -sovellus, Edge -selain, Valokuvat -sovellus sekä Bingin hakukone.

EU-käyttäjät voivat myös jatkossa käyttää tietokonettaan ilman pakotettua kytköstä Microsoft-tiliin. Etenkin Windows 11 myötä muun kuin Microsoft-tilin avulla käyttöjärjestelmän käytöstä tuli tuskallisen vaikeaa, ellei käytössä ole Windowsin yritysversio. Nyt tilanne siis muuttuu.

Lisäksi oletussovellusten valinta muuttuu merkittävästi. Jatkossa aina, kun tietokoneeseen asentaa uuden sovelluksen, joka osaa avata jotain tiettyä tiedostotyyppiä, tarjoaa Windows mahdollisuuden valita uuden, asennetun sovelluksen kyseisen tiedostotyypin oletussovellukseksi. Eli valikoiden ja asetusten kautta ei tarvitse enää koettaa keksiä miten uuden kuvankatseluohjelman saisi avaamaan Windowsissa kaikki kuvat - Windows ehdottaa vaihtoa uuteen ohjelmaan itse.

Valtaosa muutoksista koskee vain ja ainoastaan Euroopan Unionissa tai Britanniassa käytettäviä Windowseja, eli Microsoft ei suinkaan hyvää hyvyyttään muutoksia suostu tekemään - vaan tekee ne, jotka on pakko ja tarjoaa uudistukset vain niille, joille ne on lain mukaan pakko tarjota.

Muutokset tulevat päivitysten kautta käyttöön sekä Windows 10 että Windows 11 -käyttöjärjestelmille viimeistään maaliskuussa 2024. Kokeiluversiot, joissa uudistukset ovat jo mukana, ovat saatavilla kuitenkin lähiaikoina, Windows Insider -kanavaa käyttäville käyttäjille. Windows 11:lle uudistuksia tarjotaan jo marraskuussa, Windows 10 osalta tarkka ajankohta selviää myöhemmin.

1 KOMMENTTI

terve11/1

EU:stakin näyttää olevan jotain hyötyä.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki