AfterDawn logo

Ylen tv-lähetykset lähetetään keväästä 2025 eteenpäin vain teräväpiirtolaadulla

Janne Yli-Korhonen Janne Yli-Korhonen

Yle on tänään kertonut, että vuoden 2025 keväästä alkaen Ylen tv-lähetykset lähetetään vain teräväpiirtolaadulla eli HD-laadulla, ja perusmuotoiset (SD) lähetykset päättyvät. Muutos koskee sekä antenni- että kaapeli-tv-vastaanottoa. Ylen HD-kanavat alkoivat näkymään antenniverkossa koko Suomessa vuonna 2020.

Ylen hallintoneuvosto päätti aikataulusta kokouksessaan 24.10.2023. Yle kertoo, että myös muut Suomen tv-toimijat ovat hyväksyneet aikataulun ja valmiita tekemään omat päätöksensä tv-kanaviensa jakelusta Ylen päätösten jälkeen.

Tällä hetkellä antenni-tv-verkossa on tarjolla viisi vapaasti katsottavaa HD-kanavaa: Yle TV1 HD, Yle TV2 HD sekä Yle Teema & Fem HD sekä MTV3 HD ja Nelonen HD. Lisäksi on tarjolla HD-tasoisia maksu-tv-kanavia.

"Tämä siirtymä on tapa varmistaa, että televisio säilyy Suomessa elinvoimaisena ja laadukkaana välittäjänä myös jatkossa. Suunnitelma on koko Suomen tv-toimialan yhteinen ja siinä on huomioitu pitkä siirtymäaika, jotta tarvittaviin muutoksiin jää kaikilla riittävästi aikaa", sanoo Ylen hallintoneuvoston puheenjohtaja Sinuhe Wallinheimo.

Ylen toimitusjohtaja Merja Ylä-Anttilan mukaan HD-lähetysten tuoma laadukas kuva ja teknologisessa kehityksessä mukana pysyminen varmistavat, että television yhteiskunnallinen merkittävyys säilyy.


HD-tarkkuuden ohella lähetyksiin saada myös monikanavaääni (Dolby 5.1), mikä mahdollistaa entistä realistisemman ja elävämmän kokemuksen niin urheiluun kuin elokuviinkin.

Muutos edellyttää vastaanottimen uusimista, jos nykyisellä vastaanottimella ei jo pysty katselemaan HD-lähetyksiä. Tämän voi tarkistaa tekemällä kanavahaun ja katsomalla, että näkyykö kanavapaikalla 21 Yle TV1 HD. Jos kanava näkyy, sinulla on HD-valmius. Merkittävällä osalla Suomen kotitalouksista on jo HD-kelpoinen tv-vastaanotin, ja HD-sisältöjä katsotaan jo nyt laajasti.

Ylen mukaan arviolta 100 000–150 000 antenniverkon kotitaloutta joutuu hankkimaan uuden vastaanottimen.

Päivitetty 24.10.2023 klo 21.07: lisätty tietoja.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki