AfterDawn logo

Chromen muutos näkyi: Firefoxin käyttäjämäärä hyppäsi ylöspäin Suomessa

Petteri Pyyny Petteri Pyyny

Maailman ylivoimaisesti suosituin selain on Googlen omistama Chrome. Google on vain alkanut käyttämään viime vuosina selaintaan enenevissä määrin oman mainoskoneistonsa osana. Selaimeen ei itseensä tokikaan ole mainoksia lisätty, mutta selaimen valtava suosio takaa sen, että Google pystyy pitkälti päättämään sen, millaista tietoa mainostajat saavat netin käyttäjistä.

Kun ympäri maailmaa ns. seurantakeksit ovat olleet aina vain pahemmin vastatuulessa, on Google siirtynyt hyökkäyskannalle. Hiljattain Chromeen saapui hyvinkin harhaanjohtavasti nimetty "mainosyksityisyys"-tila, joka oikeasti tekee täsmälleen päinvastaisia asioita kuin mitä sen nimestä voisi päätellä.

Kyseinen tila valjastaa Chromen itsensä luomaan käyttäjästä profiilin, jonka se paljastaa mainostajille joka kerta, kun selaimella käydään kyseistä tekniikkaa tukevia mainoksia näyttävillä verkkosivustoilla. Suomalaiset ovat kuitenkin tunnetusti asteen enemmän selvillä teknologiasta ja yksityisyydestään ja Chromen muutos näkyikin nopeasti myös suosituimpien selainten tilastoissa.


Vanhan sotaratsun Firefoxin käyttäjämäärät hyppäsivät reippaasti ylöspäin Suomessa heti syyskuussa 2023, tilastoja keräävän Statcounterin tilastojen mukaan.

StatCounterin työpöytäselainten suosion tilastot ajalle 09/2022 - 09/2023

Lähes koko vuoden Firefoxin markkinaosuus tietokoneiden selaimissa on madellut vajaassa 10 prosentissa, mutta syksyn mittaan nousua on nähty harppauksin. Syyskuussa 2023 Firefoxin markkinaosuus oli noussut jo 16,1% tasolle, napaten tietokoneselainten kakkospaikan. Tokihan Chrome oli edelleen ylivoimainen ykkönen, 64% markkinaosuudellaan. Microsoftin Edge piti kolmospaikkaa 9,8% markkinaosuudella.

Muiden ns. vaihtoehtoisten selainten suosio on varsin marginaalista.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki