AfterDawn logo

Emojit saapuivat Gmailiin - nyt voit reagoida sähköposteihin

Petteri Pyyny Petteri Pyyny

Toisinaan teknologiapiireissä asioita tunnutaan kehittävän vain ja ainoastaan siksi, että jotain voidaan tehdä ja se tuntuu sillä hetkellä Todella Loistavalta Idealta[TM]. Tähän samaan kategoriaan kuuluu vahvasti maailman suosituimman sähköpostipalvelun uusin keksintö.

Sen sijaan, että Googlen omistama Gmail keskittyisi esimerkiksi tuomaan palveluun oikeasti toimivan haun, ovat Gmailin insinöörit päättäneet lisätä Gmailiin mahdollisuuden reagoida vastaanotettuihin sähköposteihin emojilla.

Eli kyseessä on siis pikaviestimistä ja vaikkapa Teamsista tuttu tapa, jossa viestiin voidaan reagoida nopeasti valitsemalla valikosta sopiva emoji, lähettämättä emojia kuitenkaan erillisenä viestinä. Eli nyt voit siihen hellyttävään työaikojen ulkopuolella saapuvaan työsähköpostiin, jossa pyydetään saapumaan maanantaina tuntia aiemmin toimistoon, reagoida nopeasti sydän-emojilla.

Sinänsä toiminto vaikuttaa näennäisesti harmittomalta, joskin hieman tarpeettomalta. Mutta ongelman muodostavat ne miljardit sähköpostin käyttäjät, jotka eivät satu käyttämään Gmailia, vaan jotain muuta sähköpostipalvelua. Mikäli Gmail-käyttäjä reagoi vastaanottamaansa sähköpostiin emojilla ja viestin lähettäjä ei käytäkään Gmailia, lähtee reaktio sähköpostiviestinä alkuperäisen viestin lähettäjälle. Kyllä. Eli viikonlopun jälkeen työsähköpostin inboxissa saattaa olla satoja sähköposteja, joiden kaikkien sisältönä on yksi emoji-merkki.


Lisäbonuksena mainittakoon, että Gmailissakin, kuten muissakin reaktioita käyttävissä palveluissa, emojilla reagoimisen voi myös perua. Gmail-käyttäjille tämä näkyy yksinkertaisesti siten, että aiemmin näkynyt reaktio katoaa näkyvistä. Mutta koska Google ei kuitenkaan uskalla alkaa sörkkimään 1970-luvulta peräisin olevan SMTP-sähköpostitekniikan kanssa, ei reaktion peruminen välity koskaan ei-Gmail-käyttäjille.

Virkistystä sähköpostilaatikkoon tulee myös siinä muodossa, että toiminto tukee myös usean vastaanottajan sähköpostiketjuja. Eli jos lähettäjä lähettää sähköpostia työpaikkansa ei-Gmail-sähköpostista vaikkapa kymmenelle Gmail-käyttäjälle, pamahtaa jokaiselta käyttäjältä tullut reaktio erillisenä sähköpostina lähettäjän inboxiin. Sen verran Googlelta on löytynyt armoa, että yli 20 vastaanottajan viestiketjuihin reaktioita ei voi lisätä.

Toimintoa ei voi kytkeä pois päältä. Se on sisäänleivottu jo Gmailin viralliseen Android-sovellukseen, mutta käyttö todennäköisesti laajenee myös muille alustoille sekä Gmailin selainversioon lähiaikoina. Emoji-reaktioiden käytöstä sähköpostissa kertoo tarkemmin Googlen tukiartikkeli.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki