AfterDawn logo

Tällainen on Sphere, Las Vegasin uusi areena

AfterDawn AfterDawn

Maailman suurin pallon muotoinen rakennus, Las Vegasissa sijaitseva MSG Sphere -areena avattiin virallisesti heinäkuun 4. päivä, 2023. Mutta ensimmäistä konserttia odotettiin aina syyskuulle saakka, kunnes areenan vihki lopullisesti käyttöön irlantilainen rockin dinosaurus, U2.

Netti on ollut täynnä Sphereä hehkuttavia videoita ja artikkeleita jo kesästä lähtien. Eikä syyttä. Mutta nyt, kun areena on vihdoin saatu avattua varsinaisesti kunnolla käyttöön myös keikkojen osalta, on hyvä tutustua siihen, mistä on oikein kyse.

Sphere on siis Las Vegasin kaupungissa sijaitseva monitoimiareena, joka taipuu niin elokuvateatteriksi kuin konserttien järjestämiseenkin. Sen mittasuhteet ovat vaikuttavat: koko komeus on 112 metriä korkea ja 157 metriä leveä, mutta sen erikoisuus on tietysti se, että se on pallon muotoinen.

Muoto sinänsä tekee rakennuksesta jo itsessään vaikuttavan, mutta täysin ennennäkemättömän Spherestä tekee se, että sen koko ulkopinta on peitetty noin jääkiekon kokoisilla LED-valoilla. Yksittäisiä LED-valoja on pinnassa kaikkiaan noin 1,2 miljoonaa kappaletta. Ja mikä tärkeintä, LEDien avulla koko pallon pinta toimii kuin valtava LED-näyttö.

Ja tässä on juurikin se syy, minkä takia Sphere on saanut niin valtavaa näkyvyyttä netissä heti avaamisensa jälkeen: vaikka sisällä ei olisi koskaan käynyt, sen pinnassa pyörivät animaatiot ja videot näkyvät kilometrien päähän Las Vegasissa - myös päiväsaikaan.

Alla muutama video ulkoa käsin:


@vegaslately_ its an emoji 👀 #herecomesthesun #spherelasvegas #spherevegas #msgsphere #spherelasvegas2023 #lasvegastiktok #vegastiktok #vegasbaby #lasvegaslocal #emoji #fyp #kawaii #msgspherelasvegas ♬ Here Comes The Sun - Instrumental - Emerald Empire Band

Rakennusta alettiin rakentamaan vuonna 2019, mutta koronapandemia hidasti rakennustöitä merkittävästi vuosien mittaan. Samalla käsiin räjähtänyt inflaatio sekä Venäjän hyökkäyssodan aiheuttama toimitusketjujen katkeilu nostivat rakennusprojektin budjettia reippaasti alkuperäisestä suunnitelmasta. Koko kokonaisuus maksoi lopulta noin 2,3 miljardia dollaria eli noin 2,17 miljardia euroa.

Katsojia paikalle mahtuu 18 000. Katsomopaikoista noin 2/3 on varustettu istuimilla, jotka heiluvat ja tärisevät konsertin tai vaikkapa elokuvan mukana. Kaiuttimia sisätilassa on hurjat 164 000 kappaletta, joilla musiikki voidaan kohdentaa tilaääninä käytännössä jokaiselle istuimelle erikseen. Lisäksi lattian allekin on asennettu kaiuttimia, jotta äänimaailma olisi mahdollisimman täydellinen. Areenaan on lisätty myös tuki tuoksuille, jos niitä halutaan käyttää konsertin tai muun tapahtuman aikana.

Sisäpuolella areenaa katsojille on tarjolla lähes kahden jalkapallokentän kokoinen 16K -tarkkuuden LED-näyttö, joka kaareutuu areenan pallon sisäpintaa pitkin. Sekä äänen että näyttötekniikan valinnassa on pyritty siihen, että kokemus olisi kaikki aistit täysin täyttävä.

U2 esiintyy Spheren ensimmäisenä artistina kaikkiaan 25 keikan verran, viimeisen keikan ollessa joulukuun puolivälissä. Alla muutama video bändin ensimmäiseltä keikalta Spheressä, 29.9.2023:


Spheren omistava MSG suunnittelee vastaavan areenan rakentamista Lontooseen tulevaisuudessa, jolloin eurooppalaisten ei tarvitsisi reissata valtameren yli kokemusta varten.

AfterDawnin Nopeat

"AfterDawnin Nopeat" ovat nopeita löytöjä Internetin syövereistä, jotka ovat meidän mielestämme jollain tavalla kiinnostavia, hauskoja tai ajankohtaisia. Ne eivät kuitenkaan ole (välttämättä) merkittäviä aiheeltaan tai eivät sovi tyypilliseen uutistuotantoomme aiheensa puolesta, joten emme kirjoittaneet aiheesta pidempää uutista, vaan julkaisemme löydöksemme nopeana video-, kuva- tai linkkivirtana. Tämä osio on kokeellinen ja toivommekin näistä "nopeista" nostoista palautetta teiltä, käyttäjämme.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki