AfterDawn logo

Kia ja Hyundai syyttävät TikTok-käyttäjiä autojen varastamisesta

Petteri Pyyny Petteri Pyyny
1 kommentti

Kahden korealaisen autovalmistajan autoihin on iskenyt valtava varkausaalto, etenkin Yhdysvalloissa. Kian ja Hyundain uusia autoja on varastettu Yhdysvalloissa niin paljon viimeisen vuoden aikana, että useat amerikkalaiset kaupungit ovat haastaneet autovalmistajat oikeuteen, syyttäen niitä poliisivoimiensa resurssien tietoisesta tuhlaamisesta.

Kummankin autovalmistajan autoista puuttuu käytännössä kokonaan kaikenlainen moderni varkaudenestotekniikka - nimenomaan käynnistykseneston tekniikka. Suomessa ajonesto on ollut pakollinen varuste kaikissa uusissa autoissa jo vuodesta 1998 lähtien. Ajonesto siis tarkistaa, että auton avaimeen koodattu numero vastaa sitä, mikä autoonkin on koodattu - eli pelkän perinteisen avainosan kopiointi ei auta, sillä auto ei käynnisty lainkaan, jos koodit eivät vastaa toisiaan. Yhdysvalloissa käytössä olevista Kian ja Hyundain autoista vain murto-osasta löytyy ajonestotekniikkaa.


Ongelman räjäytti käsiin netti, sillä TikTokissa on jo pidempään pyörinyt eräänlainen "haaste", jossa Kian ja Hyundain autoja käynnistetään pelkän USB-johdon avulla. Kyllä, ei siis tarvita edes tietokonetta tai puhelinta, vaan pelkkä USB-johto riittää ohittamaan molempien valmistajien "ajonestot". Ja tarkalleen ottaen edes USB-johtoa ei tarvita, vaan kyseessä on mekaaninen esto - autosta löytyy pieni kolonen, johon USB-A -liitin sopii juuri täydellisesti ja josta vääntämällä ajoneston saa pois päältä.

Nyt molemmat valmistajat ovat vastanneet niitä vastaan nostettuihin oikeusjuttuihin siirtämällä vastuun kokonaan TikTok-käyttäjille. Eli yhtiöiden mielestä autovarkauksien aalto on nimenomaan TikTok-käyttäjien syytä, eikä mitenkään, edes teoreettisesti, voi liittyä autojen kehnoon tekniikkaan.

Ongelma koskee nimenomaan Kian ja Hyundain vuosien 2015 ja 2020 välillä myymiä autoja Yhdysvalloissa.

1 KOMMENTTI

proguru1/1

On toi USA jännä paikka ja uskomaton takapajula jos 25 vuotta Suomea jäljessä, ei edes ajonestoja vakiona

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki