AfterDawn logo

Täysin automatisoitu Sale Automaatti itsepalvelukauppa avattiin Tampereella

Janne Yli-Korhonen Janne Yli-Korhonen

S-ryhmä ja Pirkanmaan Osuuskauppa kokeilevat tänä syksynä uudenlaista itsepalvelukauppaa, joka toimii pääsääntöisesti ilman myymälähenkilökuntaa. Uusi kauppa on nyt avattu.

S-ryhmä ilmoitti pari kuukautta sitten täysin automatisoidun kaupan tulemisesta ja sen ideana on testata itsepalvelukaupan valikoiman ja uuden teknologian toimivuutta. Tekniikan uuteen kauppaan toimittaa kotimainen Blockstore Group, joka on erikoistunut automatisoitujen kauppojen konseptien kehitykseen.

S-ryhmän mukaan teknologialtaan vastaavaa itsepalvelukauppaa ei muualla Suomessa tällä hetkellä ole, mutta Ruotsiin Blockstore Group Oy avasi kesällä vastaavanlaisen itsepalvelukaupan.

Teknologian keskiössä ovat hahmontunnistus sekä älykäs, digitaalinen ja reaaliaikainen tuoteseurantajärjestelmä.

Nainen opastamassa Sale Automaatti itsepalvelukaupan käyttöä ovella. Taustalla ohjeet kaupan käyttöön. Ohje kertoo, että käyttäjän tulee seurata aloitusnäytön ohjeita. Tämän jälkeen voi kerätä ostokset kaapeista, sulkea kaapin ja kävellä ulos kaupasta. Ohje kertoo, että veroitus tapahtuu automaattisesti, kun lähdet kaupasta

Kauppaan astuessaan asiakas valitsee ostoksilleen katevarauksen ja syöttää maksukorttinsa maksupäätteeseen. Sen jälkeen tuotteet voi kerätä kaapeista, jotka aukeavat, kun käden laittaa kahvalle.


Kun kaapin ovi sulkeutuu, kaapista otetut ostokset rekisteröidään kuitille. Ostosten keräämisen jälkeen kaupasta voi poistua, sillä tuotteet veloitetaan maksukortilta automaattisesti.

"Tämä on erittäin turvallinen tapa ostaa. Kauppaan ei pääse ilman maksukorttia. Hahmontunnistus puolestaan yhdistää ja tunnistaa maksutiedot sekä kerätyt tuotteet. Algoritmi luo käsityksen ihmishahmosta, mutta ei tunnista henkilöitä eikä talleta mitään henkilötietoja. Jos kauppaan tulee uudelleen, algoritmi luo asiakkaalle uuden hahmon. Tuoteseurantamme on äärimmäisen tarkka ja sillä voi valvoa myös parasta ennen -päiväyksiä, mikä tavallisesti joudutaan tekemään käsin. Vaikka automaattikauppa ei ole uusi idea, tällainen toteutus on kaiken kaikkiaan täysin ainutlaatuinen", kertoo Blockstore Groupin toimitusjohtaja Juha Maijala.

S-ryhmän Sale Automaatti toimii entisessä Sale Puutarhakadun myymälässä. Samaan liiketilaan avautui myös Prisman ruoan verkkokaupan noutopiste.

Sale Automaatti on auki vuorokauden ympäri ja sen valikoimasta löytyvät kaikki arjen keskeiset ostostarpeet.

"Valikoima kattaa arjen keskeiset ostostarpeet päivittäistavaratuotteiden osalta ja täydentyy asiakastarpeiden mukaan. Asiointi itsepalvelukaupassa on helppoa ja nopeaa. Sale Automaatti on auki 24/7 eli ostoksia voi tehdä vapaasti mihin kellonaikaan tahansa. Keräämme asiakkailta palautetta ja kehitämme valikoimaa ja toimintaa sen pohjalta", valottaa Pirkanmaan Osuuskaupan Sale-ketjujohtaja Asta Kantola.

Sale Automaatin kohdalla kyseessä on testistä. Kokeilu kestää vähintään puolen vuoden ajan.

S-ryhmä ja Pirkanmaan Osuuskauppa arvioivat kokeilun tulosten perusteella, miten Sale Automaatin konseptia mahdollisesti jatkokehitetään ja voisiko itsepalvelukauppa täydentää S-ryhmän marketkaupan palveluja tulevaisuudessa.


S-ryhmä on tänä vuonna ottanut uutta teknologiaa muullakin tavalla käyttöönsä, sillä S-ryhmä hyödyntää nyt laajasti Starship Technologiesin kuljetusrobotteja.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki