AfterDawn logo

Messengerin päästä päähän -salaus tulossa oletuksena käyttöön tämän vuoden aikana

Janne Yli-Korhonen Janne Yli-Korhonen

Meta omistaa erittäin suositun WhatsApp-pikaviestipalvelun ja käytännössä jokaisessa palveluun liittyvässä tiedotteessaan muistuttaa, että keskustelut ovat päästä päähän -salattuja (E2EE). Meta omistaa myös toisen suositun pikaviestimen eli Messengerin, mutta tämä palvelu on vasta saamassa saman suojauksen kunnolla käyttöönsä.

Meta tiedotti jo alkuvuodesta, että salaus on tulossa oletuksena käyttöön ja sitä testataan parhaillaan eri käyttäjillä ympäri maailman.

Nyt uudessa tiedotteessaan Meta ilmoittaa, että testausta laajennetaan miljoonille käyttäjille eli yhä useampi saa päästä päähän -salauksen oletuksena käyttöönsä. Samalla Meta kertoo, että kaikille salaus on tulossa oletuksena käyttöön tämän vuoden loppuun mennessä.

Vastaava salaus on tulossa Messengerin jälkeen myös Instagramin yksityisviesteihin.

Alkuperäisesti Messengerin päästä päähän -salaus esiteltiin vuonna 2016. Nykyisellään sitä voi käyttää avaamalla keskustelun, jonka asetusten kautta tulee valita "salainen keskustelu".


Päästä päähän -salaus lisää ylimääräisen suojauksen viesteihin ja puheluihin, jolloin kukaan muu ei voi nähdä tai kuulla viestin tai puhelun sisältöä, ei edes Meta.

Meta selittää tiedotteessaan, että päästä päähän -salauksen ottaminen käyttöön ei ole mikään yksinkertaisin operaatio.

Meta kertoo, että alun perin Messenger ja Instagramin viestit suunniteltiin toimimaan palvelimien kautta ja käytännössä palvelin vahvistaa, että keskustelun molemmat osapuolet näkevät saman sisällön. Päästä päähän -salauksen kanssa ei kuitenkaan enää voi luottaa palvelimiin sisällön käsittelyssä ja vahvistamisessa. Meta kertoo, että sen piti suunnitella järjestelmä uudelleen niin, että se toimisi ilman, että Metan palvelimet näkevät viestin sisällön.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki