AfterDawn logo

Kanada anelee Metaa sallimaan uutislinkkien jakamisen Facebookissa

Petteri Pyyny Petteri Pyyny

Olemme vuosien saatossa uutisoineet usein sitä, kun perinteiset sanomalehdet ovat onnistuneet lobbaamaan kerta toisensa jälkeen jonkun maan päättäjiä tarpeeksi. Tämän jälkeen kyseinen maa polkaisee pystyyn jonkinlaisen version ns. linkkiverosta.

Linkkiveron ideana on se, että jos Google, Facebook tai vaikkapa HIGH.FI -uutiskeräimemme näyttää linkkejä uutissivustolle, niin sen lisäksi että kyseinen palvelu lähettää lukijoita vastaanottavalle uutissivustolle, linkkaavan lähteen (Google, Facebook, jne) pitäisi myös maksaa siitä ilosta uutissivustolle.

Uusimpana tähän leikkiin lähti kesällä 2023 Kanada. Uuden lainsäädännön mukaan mm. Facebookin pitää jatkossa maksaa uutissivustoille, jos niiden linkkejä näkyy Facebookissa.

Facebookin omistaja Meta ratkaisi asian yksinkertaisesti ja poisti kaikki kanadalaisten uutissivustojen linkit Facebookista ja Instagramista. Kokonaan.


Päätöksestä ei ole ehtinyt kulua vielä kuin pari viikkoa, mutta Kanadan metsäpalot ovat riehuneet valtoimenaan koko tämän ajan, aiempia vuosia kovempina ja laajempina.

Nyt Kanadan hallitus vaatii Metaa poistamaan uutissivustojen estot, koska ihmiset eivät voi jakaa ajantasaista tietoa metsäpaloista lähipiirilleen sosiaalisessa mediassa.

Metan vastauksen mukaan yhtiö sallii mm. Kanadan hallituksen ja pelastusviranomaisten sivuille linkkaamisen aivan normaalisti, joten yhtiön mukaan ihmiset pystyvät jakamaan helposti ajantasaista ja oikeaa tietoa tilanteesta jo nyt. Samalla Meta kertoo, että sen näkemyksen mukaan Facebookia käytetään pohjimmiltaan muuhun kuin uutisten selailuun, joten tilanne, jossa yhtiö joutuisi maksamaan siitä, että sen kautta jaetaan uutislinkkejä, on mahdoton ajatus - ja aikoo pitää kanadalaisten uutissivustojen jakamisen estettynä jatkossakin.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki