AfterDawn logo

Tutkimus: Botit osaavat vastata ihmistä paremmin Oletko ihminen? -testeihin

Petteri Pyyny Petteri Pyyny

Jokainen nettiä viimeisen kymmenen vuoden aikana käyttänyt ihminen on todennäköisesti törmännyt ns. Oletko robotti vai ihminen? -testeihin. Testejä käytetään usein palautelomakkeissa tai vaikkapa uuden käyttäjätunnuksen luonnin yhteydessä. Esimerkkeinä tällaisista testeistä ovat vaikkapa captcha-testit, joissa pyydetään tunnistamaan sotkun seassa olevat kirjaimet - tai tunnistamaan valokuvia, joista löytyy vaikkapa liikennevalot. Testeillä pyritään varmistamaan se, että erilaiset botit tai automaattiset skriptit eivät pystyisi luomaan tunnuksia tai lähettämään roskapostia lomakkeiden kautta.

Valitettavasti teknologia kehittyy nopeampaa kuin testit, sillä tuoreen tutkimuksen mukaan botit ovat jo ihmisiä parempia vastaamaan "ihmismäisesti" kyseisiin testeihin.

Tutkimuksessa tutkijat testasivat 200 globaalisti suosittua verkkosivustoa ja poimivat joukosta ne 120 sivustoa, jotka käyttivät erityyppisiä captcha-testejä. Sen jälkeen tutkijat kokeilivat useilla eri boteilla sitä, miten hyvin ne osasivat ratkoa tarjotut captcha-haasteet.


Ihmiskäyttäjillä meni useissa testeissä 9 - 15 sekuntia aikaa testin ratkomiseen ja silti vain 50 - 84 prosenttia testeistä meni ihmisiltä oikein. Vastaavasti botit pystyivät ratkaisemaan testit alle sekunnissa ja saivat vastauksen oikein lähes kaikissa tapauksissa.

Vastaavat testit tulevatkin todennäköisesti katoamaan tulevaisuudessa ja korvaantuvat erityyppisillä ratkaisuilla, joissa tutkitaan sitä, käyttäytyykö sivun käyttäjä "ihmismäisesti". Mm. suosittu Googlen tarjoama reCAPTCHA siirtyi käyttäytymispohjaiseen tunnistukseen jo vuosia sitten.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT