AfterDawn logo

Vesileimat tulevat tekoälyn tuottamiin kuviin ja sisältöihin

Petteri Pyyny Petteri Pyyny

Kaikki maailman suurimmat tekoälyä kehittävät teknologiayhtiöt ovat päättäneet sitoutua Yhdysvaltain hallinnon toivomukseen tekoälyn tuottamien sisältöjen tunnistamisesta.

OpenAI, Microsoft, Google, Meta, Amazon, Anthropic sekä Inflection ovat Valkoisen talon lehdistötiedotteen mukaan allekirjoittaneet vapaaehtoisen suostumuksensa tekoälyn vesileimoista.

Käytännössä yhtiön sitoutuvat siihen, että niiden tekoälyjen tuottama sisältö voidaan tunnistaa tekoälyllä tuotetuksi myös jatkossa. Huoli on syntynyt alunperin deepfake-videoiden ja -kuvien vuoksi, mutta on viimeisen vuoden aikana laajentunut koskemaan myös tekoälyn tuottamaa tekstiä.


Ongelmaksi saattaa muodostua näistä nimenomaan teksti. Kuviin, videoihin ja ääneen voidaan lisätä bittivirtaan suhteellisen hyvin ihmisaistien havaitsemattomia tunnisteita, mutta tekoälyn tuottamaan tekstiin on vaikea kuvitella tilannetta, jossa tekoälyn tuottamaa "vesileimaa" ei huomaisi heti - ja pystyisi tarvittaessa poistamaan tekstistä.

Googlen mukaan yhtiö aikoo lisätä tekoälyn luomiin sisältöihin myös metatietoja, joiden perusteella voidaan päätellä se, mikä tekoäly sisällön on alunperin luonut.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki