AfterDawn logo

Kevin Mitnick on kuollut

Petteri Pyyny Petteri Pyyny

Maailman tunnetuimmaksi hakkeriksi tituleerattu amerikkalainen Kevin Mitnick on kuollut.

Mitnick aloitti "uransa" tietoverkkorikollisuuden saralla jo 1970-luvun lopulla, eli aikakaudella kun suurin osa maailmaa ei tiennyt mitään edes BBS-järjestelmien olemassaolosta.

Ensimmäisen tuomionsa hän sai vasta vuonna 1988, kun hän onnistui kopioimaan itselleen Digital Equipment Corporationin lähdekoodeja, päästyään yhtiön tietoverkkoon sisään. Tuolloin napsahti vuoden vankilareissu ja kolmen vuoden ehdonalaisaika.

Mitnick rikkoi ehdonalaisen sääntöjä murtautumalla Pacific Bell-puhelinoperaattorin verkkoon. Siitä alkoi 1990-luvun alussa ensimmäinen median seuraama hakkerin ajojahti, jonka kesti 2,5 vuoden ajan. Pakomatkansa aikana Mitnick onnistui murtautumaan mm. Nokian Salon tehtaan tietojärjestelmiin sekä salakuuntelemaan FBI:n viestiliikennettä.

Lopulta Mitnick pidätettiin vuonna 1995 ja hänet tuomittiin viiden vuoden vankeusrangaistukseen tietomurroista ja maksuliikennerikoksista. Vankilajaksonsa aikana hänet siirrettiin osaksi aikaa myös eristysselliin, koska tuomari oli vakuuttunut, että Mitnick pystyisi murtautumaan vankilasta puhelinta käyttämällä Yhdysvaltain ydinasejärjestelmiin.


Mitnick vapautui vankilasta vuonna 2001 ja toimi sen jälkeen "hyvisten" puolella, tarjoten yrityksille palveluita tietomurtojen estämiseksi. Mitnick kertoi useissa haastatteluissa miten "sosiaalinen hakkerointi" oli yksi hänen tärkeimmistä työkaluistaan: hän sai puhumalla vakuutettua ihmiset niin, että hänelle annettiin järjestelmiin salasanat - eikä niihin täytynyt varsinaisesti murtautua.

Miehen elämään löyhästi pohjautuen on tehty myös elokuva, Track Down, joka tunnetaan Euroopassa nimellä Takedown.

Mitnick kuoli 16.7.2023 ja kuolinilmoituksen mukaan hänen kohtalokseen koitui haimasyöpä, joka havaittiin vuotta aiemmin. Mitnick oli kuollessaan 59-vuotias.

kuvituskuva: Wikimedia

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki