AfterDawn logo

GIF-palvelu Gfycat lopetetaan

Petteri Pyyny Petteri Pyyny

Yksi maailman suosituimmista videosivustoista oli kanadalainen Gfycat. Palvelu tarjosi käyttäjille mahdollisuuden lisätä lyhyitä videoklippejä nettiin ja jakaa niitä helposti - kauan ennen TikTokin ja muiden lyhytvideopalveluiden nousua.

Vuonna 2015 perustettu palvelu oli suosionsa huipulla pian julkaisunsa jälkeen - vuonna 2017 palvelussa oli yli 130 miljoonaa kuukausittaista käyttäjää.

Ongelmat alkoivat kuitenkin pian tuon jälkeen: vuonna 2018 yhtiön käyttäjätietokantaan päästiin käsiksi ja tietokannan sisältöä kaupattiin pimeän verkon markkinapaikoilla.

Jossain vaiheessa Gfycat myytiin amerikkalaiselle Snapille ja mm. sen K-18 -sisältö siirrettiin omaan palveluunsa - joka myytiin eri omistajalle. Aikojen saatossa idea videopalvelusta muuttui nimenomaan itse luotujen reaktio-GIFfien ylläpitopaikaksi - ja sellaisena se säilyikin aina loppuun saakka.


Lopulta palvelun tappoivat netin alati muuttuvat trendit: lyhytvideoissa kiinalainen TikTok tuli ja jyräsi. Ja samalla hassut reaktio-GIFfit ovat menettäneet merkitystään käyttäjien keskuudessa.

Lopulta Snap päätti sulkea koko palvelun ja kesäkuun 2023 lopulla sivustolle lätkäistiin ilmoitus siitä, että Gfycat suljetaan lopullisesti. Palvelun käyttäjillä on aikaa 1.9.2023 saakka kirjautua sisään ja ladata omat GIFfinsä ja videonsa talteen palvelusta, kunnes se sulkeutuu pysyvästi.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki