AfterDawn logo

Torrent-sivusto RARBG lopetti toimintansa

Petteri Pyyny Petteri Pyyny

Yksi maailman suurimmista torrent-sivustoista, vuonna 2014 perustettu RARBG päätti sulkea palvelunsa tällä viikolla. Päätökseen johtivat useat syyt, mutta yksi tärkeimmistä syistä oli Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa.

Sivusto kertoo tiedotteessaan, että osa sen ylläpitotiimistä on ollut viimeiset puolitoista vuotta sotimassa Ukrainan sodassa - mielenkiintoisesti sekä hyökkääjän että puolustajan puolilla. Lisäksi sodan aiheuttama globaali inflaatio ja sähkön hinnan villit heittelyt ovat osaltaan tehneet palvelun ylläpidosta aina vain vaikeampaa. Valtava, kymmeniä miljoonia käyttäjiä kuukausittain palveleva sivusto vaatii väistämättä järeän määrän palvelinkapasiteettia - ja palvelinten hinnat ovat varsin tiukasti kytköksissä sähkön hintaan.

Tilanteen hankaluudesta johtuen sivuston ylläpito oli todennut, että nykymuodossaan RARBG:n ylläpito on taloudellisesti mahdotonta jatkossa ja näin ollen sivusto päätettiin sulkea, pysyvästi.

Suomen viralliselle sensuurilistalle RARBG lisättiin vuonna 2018, jonka jälkeen palveluun ei ole päässyt Suomesta ilman VPN-palvelun käyttöä tai sivuston epävirallisia peilausosoitteita (mirror sites) käyttäen.


RARBG:n katoamisella voi kuitenkin olla - ainakin hetkellisesti - suurempi vaikutus verkkopiratismiin kuin useiden muiden torrent-sivustojen sulkemisilla. TorrentFreakin mukaan RARBG oli vuosien ajan se ensimmäinen julkinen torrent-sivusto jonne uusimmat TV-sarjojen ja elokuvien piraattiversiot tulivat jakeluun. Vasta sen jälkeen ne levisivät muiden torrent-palveluiden listoille. Eli RARBG:n ytimessä on ollut käyttäjiä, jotka ovat olleet korkeammalla piratismin hierarkiassa kuin ns. taviskäyttäjät.

RARBG:n sulkeutuminen saattaa siis väliaikaisesti tarkoittaa sitä, että uusia elokuvia ja TV-sarjoja ei tipahda piraattiversioina jakeluun lainkaan. Tai ainakin niiden leviämiseen tulee pidempi viive kuin aiemmin.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki