AfterDawn logo

Suomeen avattiin Traficomin virallinen nettinopeuden testauspalvelu - voit kokeilla jo nyt

Petteri Pyyny Petteri Pyyny
2 kommenttia

Suomen liikenne- ja viestintävirasto Traficom on avannut oman, Suomen valtion virallisen nettinopeuden testauspalvelun. Palvelu eroaa siinä kaupallisista nopeustesteistä, että testipalvelun tuloksia tullaan käyttämään jatkossa myös virallisten päätösten ja vaikkapa uusien lakipykälien tukena.

Suomen lainsäädäntö velvoittaa nykyisellään verkko-operaattoreita siten, että jokaisen suomalaisen saatavilla pitää olla vähintään 5 megabitin nopeuteen pystyvä laajakaistayhteys. Laki ei siis tarkoita sitä, että jokaisella suomalaisella pitäisi olla sellainen verkkoyhteys, vaan sitä, että jokaisen suomalaisen kotiin sellainen pitää pystyä hankkimaan. Myöskään hintarajaa vaatimukselle ei ole asetettu eli kyseessä on puhtaasti saatavuuteen keskittyvä laki.

Traficomin nopeustesti kertoo myös hyvinkin tarkasti sen, mitä on testattu ja miten nopeutta on testattu. Alla oleva kuvakaappaus havainnollistaa artikkelin kirjoittajan kotoa löytyvän nettiyhteyden tarkkoja tietoja:


Bittimittarin testitulokset toukokuussa 2023

Lisäksi testissä on kohta Mitä tulokset tarkoittavat?, josta aukeaa pieni kyselykaavake. Kysymyksiin vastaamisen jälkeen palvelu kertoo arvion siitä, miten hyvin käytössä oleva verkkoyhteys (sen hetkisellä nopeudella) toimii haluttuihin asioihin.

Traficomin mukaan palvelun tuloksista on tarkoitus luoda myös koko maan kattava kartta, josta pystyy tutkiman verkkoyhteyksien nopeuksia eri osissa Suomea. Karttapalvelu on tarkoitus aueta vuoden 2024 aikana. Palvelun kehittämisen taustalla on eurooppalainen vaatimus siitä, että viranomaisilla pitää olla selkeä kuva kunkin maan nettiyhteyksien toimivuudesta ja lisäksi kerättyjen tietojen pitää olla keskenään vertailukelpoisia.

Palvelua pääsee kokeilemaan selaimella osoitteesta Bittimittari.fi. Lisäksi palvelu löytyy myös mobiilisovelluksena Androidille ja iOS:lle. Palautteiden perusteella VPN-yhteyksiä käytettäessä mittauksessa saattaa olla ongelmia vielä tällä hetkellä - Traficom kertoo korjaavansa ongelmaa parhaillaan.

2 KOMMENTTIA

OneMember1/2

Hiukan on palvelu vielä lasten kengissä.
Tein parit testit eri selaimilla:
Käyttöjärjestelmänä uusin Windows 11 ja Telian 100 megan netti.

Seian - Lataus - Lähetys - Käyttöjärjestelmä
Brave - 184 Mbit/s - 52 Mbit/s - Windows 10
Chrome - 184 Mbit/s - 76 Mbit/s - Windows 15.0.0
Edge - 180 Mbit/s - 69 Mbit/s - Windows 15.0.0
Firefox 197 Mbit/s - 70 Mbit/s - Windows 10

Operaattoria ei vielä tunnista ollenkaan.

mere30002/2

Onko Traficomin possella tekemisen puute? Miten ihmeessä tällaista tehdään julkisella sektorilla, verorahoilla?
Oikeasti? Onhan tämä kivaa juttua, tehdä mutta kuitenkin...

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki