AfterDawn logo

Sähköpotkulaudoille saattaa tulla pakollinen vakuutus

Petteri Pyyny Petteri Pyyny
2 kommenttia

Suomessa ollaan pohtimassa merkittävää muutosta ns. uusien kulkuvälineiden vastuisiin. Alkuvuodesta valmistunut työryhmän mietintö ehdottaa liikennevakuutuksien pakollisuutta kaikille yli 25 kilogrammaa painaville kulkuvälineille, muutamin poikkeuksin.

Mikäli mietintö muuttuu ajan saatossa lainsäädännöksi, se tarkoittaisi käytännössä sitä, että kaikki sähköskootterit ja etenkin tehokkaimmat sähköpotkulaudat tulisivat pakollisen liikennevakuutuksen piiriin.

Tarkalleen ottaen mietinnössä lähdetään siitä ajatuksesta, että jos laite kulkee yli 25km/h tai sen omamassa on yli 25kg, se pitäisi vakuuttaa. Tavallisimpiin sähköpotkulautoihin rajoitus ei iskisi, sillä mm. arvostelussamme käynyt Ninebot by Segway Max G30 painaa noin 19kg. Lisäksi sähköpotkulaudat ovat jo nyt laittomia tieliikennekäytössä, jos niillä voi ajaa nopeammin kuin 25km/h.


Mutta tehokkaimmat, harrastelijoiden hankkimat skuutit sekä etenkin hurjaa vauhtia suosiotaan kasvattavat sähköskootterit ylittävät mietinnön painorajan. Tällöin vakuutus olisi pakollinen ja vakuuttamattomalla kulkuvälineellä ajamisesta rapsahtaisi todella mojovat sakot, aivan kuten vakuuttamattomalla autollakin ajamisesta.

Mietinnössä rajattaisiin vakuutuspakon ulkopuolelle kuitenkin mm. pyörätuolit sekä moottoriurheilukilpailut. Mietintö (PDF) pohjautuu Euroopan Unionin direktiiviin ja sen kansalliseen käyttöönottoon. Jäsenmailla on kuitenkin varsin paljon joustonvaraa direktiivien käytäntöön saattamisessa - ja siksi työryhmä onkin pohtinut sitä, miten direktiivi voitaisiin Suomessa ottaa käyttöön.

Lue myös: Näin valitset sähköpotkulaudan

2 KOMMENTTIA

keskonen1/2

Aika hurja ja älyvapaa idea. Tämähän tarkoittaisi myös lähes kaikkia sähköavustettuja fillareita.

mere30002/2

Joo, oikeassa olet — älyvapaa idea.
Mutta älyvapaita ideoita riittää loputtomiin… Koirarekisteri, nyt tulossa kissarekisteri, sähköpotkisten vakuutuspakko… Ei ne tähän lopu.
Ainoa ratkaisu on olla REBEL :-)

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki