AfterDawn logo

Paras robotti-imuri vuonna 2024

Petteri Pyyny Petteri Pyyny

Robotti-imurit ovat erinomaisia arjen helpottajia. Mutta valikoimaa on markkinoilla niin paljon, että juuri oikean mallin valinta voi tuntua mahdottomalta. Kaikki mainostavat juuri sitä parasta mallia, mutta mikä sitten lopulta on paras.

Olemme laatineet kattavan robotti-imurin osto-oppaan, jossa avaamme niitä seikkoja, joihin kannattaa robotti-imuria ostettaessa kiinnittää huomiota. Lisäksi ylläpidämme kattavaa robotti-imureiden tietokantaa, josta löytyvät tuotteiden tiedot, hinnat ja vertailumahdollisuus.

Mutta olemme myös omalta osaltamme arvostelleet vuosien saatossa valtavan määrän robotti-imureita, joten pystymme myös varsin hyvällä tarkkuudella antamaan omat suosituksemme siitä, mikä kannattaisi ostaa.

Joten päädyimme tekemään tämän oppaan, joka pyrkii kertomaan sen, mikä olisi paras robotti-imuri eri hintaluokista katsottuna.

 1. Paras halpa robotti-imuri
 2. Paras 250 - 400 euroa maksava robotti-imuri
 3. Paras 400 - 600 euroa maksava robotti-imuri
 4. Paras yli 600 euroa maksava robotti-imuri
 5. Paras robotti-imuri lemmikkitalouksiin
 6. Paras robotti-imuri tekniikkaa pelkäävälle


Paras halpa robotti-imuri

Tässä suhteessa painotamme, että halvalla ei saa hyvää, ainakaan robotti-imureissa. Olemme testanneet muutamia todella edullisia imureita ja ne eivät yksinkertaisesti ole kovinkaan hyviä työssään.

Tästä yksinkertaisesta syystä emme aivan edullisimpia, noin satasen imureita suostu edes suosittelemaan.

Mutta onneksi noin 200 euron hintalapulla löytyy jo varsin erinomaisia robotti-imureita:

Roomba i3

Roomba i3

Roomba i3 on kaikinpuolin hintaluokassaan varsin erinomainen työjuhta. Sen siivoustulos ja toimintavarmuus ovat varsin erinomaisella tasolla ja heikkouksia ei juurikaan ole.

Huonoista puolista voi nostaa esiin oikeastaan vain kaksi seikkaa: räsymattojen kanssa Roomba i3 ei oikein pärjännyt ja toisekseen Roomba i3 ei tue ns. no-go -alueita. Eli no-go -alueilla tarkoitetaan sitä, että kartalta voisi ruksia vaikkapa koiran ruokailupisteen sellaiseksi alueeksi, johon robo ei koskaan saisi mennä. Olemme arvostelleet Roomba i3 kattavasti jo vuonna 2021. Huomaathan, että Roomba i3 ja i3+ ovat sama imuri, mutta tässä "plussattomassa" mallissa ei tule mukana itsestääntyhjentävää pölysäiliötä.

Tiivistettynä Roomba i3 tärkeimmät piirteet:


Hintasuositus: Roomba i3 (ei siis Roomba i3+) on mielestämme mainio kapistus, jos siitä maksaa korkeintaan 250 euroa. Tarkista siis päivän hinta yllä olevasta linkistä ja seuraa tarjouksia.

Xiaomi Mi Robot Vacuum Mop Pro

Mi Robot Vacuum Mop Pro

Xiaomi Mi Robot Vacuum Mop on Xiaomin monipuolisesta ja aavistuksen sekavasta valikoimasta yksi perustason työjuhta. Sen mukana tulee myös moppaustoiminnot, jotka eivät arjessa kuitenkaan ole erityisen hyödyllisiä. Mutta imurina se on varsin pätevä laitos. Xiaomin tuotteet kärsivät eniten suhteellisen sekavasta mobiilisovelluksesta ja siitä, että sekä mobiilisovellus että robotti juttelevat kaiken englanniksi - eli suomi ei ole tuettujen kielten listalla.


Hintasuositus: Xiaomi Mi Robot Vacuum Mop Pro on mielestämme oikean hintainen, jos sen saa ostettua uutena 250 eurolla tai sitä halvemmalla.

Alle 250 euron robotti-imuria etsivälle suosittelemme myös seuraamaan tarkasti tarjouksia, koska myös kalliimpien hintaluokan robotti-imureita tulee toisinaan myyntiin hurjilla alennuksilla.


Paras 250 - 400 euroa maksava robotti-imuri

250-400 euron robotti-imurissa joitain asioita pitää hieman tinkiä, mutta parhaimmillaan tällä hintaluokalla saa erittäin hyvän robon - etenkin tarjouksia kyttäämällä (kurkkaa myös kalliimpien imureiden suosituksemme, toisinaan niitäkin saa alle 400 eurolla).

Tässä suosituksemme tästä hintaluokasta, kesän 2023 hinnoilla:

Roomba i7

Roomba i7

 • Käytännössä sama robotti kuin Roomba i7+, joka sai arvostelussamme täydet viisi tähteä
 • Loistava siivoustulos
 • Selviää suurimmasta osasta esteistä paremmin kuin mikään muu testaamamme robotti-imuri
 • Sovellus on selkeä ja toimii myös suomeksi
 • Sopii myös erittäin isoon kotiin
 • Tarkista Roomba i7 päivän hinta täältä


Hintasuositus: Mielestämme Roomba i7 (ei siis i7+) on oikean hintainen, jos sen saa ostettua uutena alle 400 eurolla.

Roborock S5 Max

Roborock S5 Max


Hintasuositus: Roborock S5 Maxin oikea hinta uutena ostettaessa on mielestämme korkeintaan 350 euroa.


Paras 400 - 600 euroa maksava robotti-imuri

Tämä on jo hintaryhmä, josta saa huippulaatua isompaankin kotiin, etenkin oikealla ajoituksella oston suhteen. Tässä suosituksemme tästä hintaluokasta, kesän 2023 hinnoilla:

Roomba i3+

Roomba i3

Roomba i3+ on jo aiemmin mainitun Roomba i3 rinnakkaismalli. Ainoa ero näiden kahden välillä on se, että Roomba i3+ "plussamalli" osaa tyhjentää oman pölysäiliönsä.

Se ei ole tässä hintaluokassaan millään tavalla enää paras imuri, mutta yksi harvoista tähän hintaluokkaan osuvista imureista, jossa tulee mukana itsetyhjentävä pölysäiliö. Eli kallistu tämän kannalle tässä hintaluokassa vain, jos itsestään tyhjennys on ehdottomasti asia, jonka imurilta haluat.


Hintasuositus: Roomba i3+, eli nimenomaan "plussamallin", oikea hinta uutena ostettaessa on mielestämme korkeintaan 500 euroa. Kannattaa pitää mielessä, että se ei ole imurina aivan huippu, mutta tuotteessa maksat nimenomaan itsestääntyhjentävästä pölysäiliöstä.

Samsung Jet Bot 80+

Samsung Jet Bot 80+

Koreasta tärähti markkinoille todella positiivinen yllätys vuonna 2021, kun Samsung palasi takaisin robotti-imureiden markkinalla. Samsung Jet Bot 80+ on tasaisen loistavaa siivousjälkeä tarjoava robotti-imuri, josta löytyy myös mainiosti toimiva itsestääntyhjentävä pölysäiliö.

Samsungin erikoisuus on sen vikasietoisuus: roboimuri ei jää juurikaan jumiin esteisiin, sillä tuntuu, että korealaiset ovat älykkyyden sijaan panostaneet Jet Bot 80+ kohdalla voimaan - robotti pyyhkäisee yli lähes kaikista mahdollisista eteen tulevista esteistä puhtaalla sisulla.

Samsung Jet Bot 80+ arvostelumme löytyy täältä, annoimme imurille 4,5 tähteä viidestä


Hintasuositus: Samsung Jet Bot 80+ oikea hinta uutena ostettaessa on mielestämme korkeintaan 500 euroa.

Roomba j7

Roomba j7

Roomba j7 on erinomaisesti testissämme menestynyt imuri. Sen erikoisus on kameraan ja tekoälyyn pohjautuva esteiden väistely, jonka ansiosta robotti osaa väistää lattialle unohtuneet sukat ja lelut - sekä ne pahamaineiset koirankakat.

Huom: Roomba j7 on sama imuri kuin Roomba j7+, mutta "ilman plussaa" olevassa mallissa ei ole pölysäiliön itsestään tyhjentävää mekanismia, joka plus-mallista löytyy.

Ilman itsestään tyhjentävää pölysäiliötä oleva Roomba j7 -malli on tässä hintaryhmässä heittämällä paras imuri, mitä markkinoilta löytyy.


Hintasuositus: Vaikka Roomba j7 ei sisälläkään perusmallissaan itsestääntyhjentävää pölysäiliötä, on se loistava imuri. Mielestämme Roomba j7 sopiva hinta uutena ostettaessa on alle 500 euroa.


Parhaat yli 600 euron robotti-imurit

Jos raha ei ole laisinkaan ongelma, on mielestämme valinta tehtävä kahden mallin välillä:

Roomba j7+

Roomba j7

Ensimmäinen suosituksemme tästä hintaluokasta on jo aiemmin mainitun Roomba j7:n isosisko, Roomba j7+, joka osaa väistellä esteet, tyhjentää oman pölysäiliönsä ja nappasi arvostelussamme täydet viisi tähteä. Se eroaa j7:sta vain sillä, että tästä plus-mallista löytyy myös itsestään tyhjentävä pölysäiliö.

 • loistava siivoustulos
 • Selviytyy parhaiten esteistä kaikista testaamistamme imureista
 • Tyhjentää itse oman pölysäiliönsä
 • Sopii myös todella isoihin koteihin (yli 200m2)
 • Sovellus osaa suomea ja on selkeä
 • Tekoälyyn pohjautuva esteiden väistely
 • Tarkista Roomba j7+ päivän hinta täältä


Hintasuositus: Roomba j7+ on roboimureiden yksi supermalleista, joten sen hintakin on hieman säädytön. Maksaisimme mallista uutena kuitenkin vain korkeintaan 800 euroa.

Roborock S7 MaxV Ultra

Roborock S7 MaxV Ultra

Toinen tähän "rahalla saa"-kategoriaan kuuluva suosituksemme menee Roborock S7 MaxV Ultralle, josta löytyy käytännössä kaikki mahdollinen. MaxV tarkoittaa tekoälyn pohjalla toimivaa esteiden väistelyä ja Ultra taas sitä, että roboimurissa mukana oleva moppi osaa täyttää latausasemassa itse oman vesisäiliönsä - ja vieläpä puhdistaa siivousliinan itse. Mutta hintaakin on, kesän 2023 hinta asettuu noin 1300 euroon.


Hintasuositus: Vaikka Roborockin lippulaivamalli sisältääkin käytännössä kaiken mahdollisen ja lisäksi paljon päälle, on kuitenkin järki pidettävä mukana ostoksilla. Sen ominaisuudet ovat monipuoliset, mutta emme silti maksaisi siitä uutena 1200 euroa enempää - ja silloinkin pitää tietää mitä oikeasti robotilta haluaa.


Paras robotti-imuri kissa- tai koiratalouksiin

Olemme testanneet vuoren roboimureita myös lemmikkikodeissa. Kodeissa, joissa on kissoja tai koiria, roboteilla on pari oleellista haastetta, jotka kannattaa ymmärtää robottia valittaessa.

Ensinnäkin, kannattaa pohtia sitä, onko lemmikkisi sellainen, josta pääsee toisinaan paljon karvaa. Koska jos lemmikistä irtoaa jatkuvasti hurjat määrät karvaa, on roboimurin sisäinen, yleensä alle puolen litran pölysäiliö auttamatta liian pieni. Koteihin, joissa on paljon karvaa päästäviä lemmikkejä, suosittelemme hankkimaan vain ja ainoastaan itsestääntyhjentävällä pölysäiliöllä varustetun roboimurin. Muutoin sisäistä pölysäiliötä pitää puhdistaa pahimmillaan parikin kertaa päivässä - ja koko robotin helppouden idea oikeastaan katoaa samalla.

Toinen merkittävä pohdinta on se, millaista "kaaosta" lemmikit aiheuttavat kotona. Eli lojuuko koiran tai kissan jäljiltä lattialla leluja tai ruttaavatko lemmikit matot myttyyn päivän aikana.

Mikäli lemmikkisi jäljiltä lojuu kotona leluja lattialla (tai kakkaa, sekin kannattaa muistaa..), on oikeastaan ainoa järkevä vaihtoehto esteitä väistelevä robotti-imuri. Muutoin roboimurin kanssa käy niin, että se "syö" lattialle päätyneen lelun ja jumittaa siihen.

Esteitä väistelevät robot tutkivat lattiaa yleensä kameroiden avulla ja tunnistavat epäilyttävät esteet - ja väistävät niitä. Ongelmana näissä on tietysti kova hinta.

Lisämaininnan arvoisena heitämme esiin myös kissanhiekan, sillä joillain roboteilla on ollut testeissämme suunnattomia vaikeuksia kissanhiekan imuroinnin kanssa. Ongelmana on yleensä ollut se, miten robotin sivuharja ja alla oleva imumekanismi toimivat keskenään. Tietyt mallit ovat käytännössä vain levittäneet sivuharjallaan kissanhiekan pitkin asuntoa ja pyyhkäisseet vain murto-osan imurin imaistavaksi.

Ainoa testaamamme malli, jota voimme vilpittömästi suositella lemmikkitalouksiin (joissa kaikki edellämainitut kohdat täyttyvät) on tällä hetkellä aiemmin mainittu Roomba j7+, eli nimenomaan itsestääntyhjentävällä pölysäiliöllä varustettu versio Roomban huippumallista.

Paras robotti-imuri tekniikkaa pelkäävälle

Jos älypuhelimet hermostuttavat, kotoa ei löydy langatonta lähiverkkoa tai muuten vain kaikki uuden opettelu hirvittää, suosittelemme Roomba e5 ostamista.

Tarkista Roomba e5 päivän hinta

Roomba e5 soveltuu mainiosti noin 70m2 koteihin ja sitä voi käyttää mainiosti myös "tyhmästi" eli painamalla nappia, kun haluaa asunnon siivottavaksi. Lisäksi sen kanssa ei tule maksaneeksi itselleen turhista ominaisuuksista, jotka vaatisivat käytännössä älypuhelimen, langattoman lähiverkon ja hieman opettelua laitteen saloihin. Laajempi arvostelumme Roomba e5:sta löytyy täältä.

Hintasuositus: Valitettavasti Roomba e5 alkaa olemaan poistuva malli ja sen hinta heittelee villisti. Emme suostuisi maksamaan siitä kuitenkaan 200 euroa enempää - ja tuo saattaa muodostua ongelmaksi. Vaihtoehtoisena "teknopelkoisen" robottina ehdottaisimme myös Roomba i3 hankintaa, sillä sitäkin voi käyttää kohtuullisen järkevästi myös "tyhmänä" imurina, ilman verkkoyhteyttä.

Kysymyksiä suosituksista ja muutenkin roboimureista voi pistää tulemaan kokemuksia robotti-imureista -keskusteluumme.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki