AfterDawn logo

Opas: Näin valitset robotti-imurin

Petteri Pyyny Petteri Pyyny

Robotti-imurit ovat arjen helpottajia, monessakin mielessä. Niiden oikealla käytöllä saadaan koti pysymään käytännössä jatkuvasti siistinä - ainakin lattioiden osalta. Lisäksi käyttämällä ajastuksia, myöskään imuroinnista aiheutuva meluhaitta ei ole ongelma roboimureita käytettäessä.

Mutta ongelmaksi tulee se, että markkinoilla on tarjolla robotti-imureita valtavalla hintahaitarilla ja useilta eri valmistajilta. Tarjolla on halpaa roskaa, kallista roskaa, edullista laatua ja kallista huipputuotetta. Paras robotti-imuri voi siis olla edullinen, mutta toisaalta kalliimmalla hinnalla saa parempaa.

Olemme testanneet robotti-imureita AfterDawnissa vuodesta 2018 lähtien. Testausjaksomme kestävät aina useita kuukausia yhden laitteen kimpussa, joten testit ovat todellakin tosielämää ja arjen ongelmia testaavia, kaikin mahdollisin tavoin - ja näin saamme myös selville, minkälaisia parhaat robotti-imurit ovat.

Mitä pitää tietää robotti-imuria valitessa?

Listaamme tässä mielestämme tärkeimmät asiat, joita kannattaa pohtia etukäteen ennen kauppaan ryntäämistä.

  1. Siivousjälki
  2. Yhteydet
  3. Ajastukset ja etäohjaus
  4. Kieli
  5. Esteet ja matot
  6. Asunnon koko
  7. Itsestääntyhjentävät röbötti-imurit
  8. Esteiden väistely
  9. Josko sittenkin robottimoppi?


Siivousjälki

Äkkiseltään luulisi, että robotti-imuria valitessa ainoastaan siivousjälki on merkittävä seikka imuria valitessa. Käytännössä näin ei kuitenkaan ole, vaan valintaan vaikuttavat myös muutamat muut tekijät.

Mutta toki, siivousjälki on merkittävä tekijä. Käytännössä kaikki markkinoilla olevat robotti-imurit osaavat siivota irtonaisen lian ja pölyn pois kovilta lattiapinnoilta (laattalattia, parketti, laminaatti) erittäin hyvin. Tässä suhteessa on ihan se ja sama ostaako satasen vai tonnin maksavan robotti-imurin.

Ongelmaksi muodostuvat käytännössä esteet, kulmat ja matot.

Osa robotti-imureista siivoaa jalkalistojen vierustat ja nurkat erittäin hyvin, toiset taas erittäin huonosti. Ja oikeastaan samat imurit, jotka jättävät likaa nurkkiin, tuppaavat jättämään sitä myös tuolinjalkojen ympärille ja muihin vastaaviin paikkoihin. Tässä on mahdotonta sanoa hinnan perusteella mikä laite tekee hyvää työtä ja mikä ei, vaan ainoa tapa saada asia selville, on lukea arvosteluja aiheesta.

Toinen ongelma ovat matot. Mattojen imurointi on robotti-imureiden isoin ongelma. Osa siivoaa matot hyvin, osa keskittyy vain ruttaamaan matot möykyiksi ja osa päätyy jumiin mattoihin.

Yhteydet

Tämä on kriittinen seikka, jos robotti-imuria ollaan ostamassa vaikkapa lahjaksi henkilölle, jolla ei ole teknistä osaamista juuri lainkaan.

Käytännössä kaikki kalliimmat robotti-imurit vaativat kaksi asiaa toimiakseen kuten pitääkin: langattoman lähiverkon (eli esimerkiksi mokkulan, joka on kiinteästi kotona päällä) sekä älypuhelimen.

Mikäli jompaakumpaa ei löydy - tai käyttäjä on kovin arka käyttämään mitään teknisempää vimpainta, kannattaa tyytyä ostoksen suhteen imuriin, joka on mallia "lähes perus", hintalapun ollessa ehdottomasti korkeintaan 300 euroa.

Ajastus ja etäohjattavuus

Asia, mitä ei tule juurikaan ajateltua ensimmäistä robotti-imuria ostettaessa on sen käyttötapa. Roboimureiden oikeaoppinen käyttö eroaa valtavasti tavallisen imurin käytöstä nimenomaan sen käytön tiheyden osalta.

Robotti-imureita ei ole tarkoitus käyttää kerran viikossa, kun koti alkaa kaipaamaan siivousta, vaan niitä olisi tarkoitus käyttää käytännössä joka päivä. Tällöin ajastusominaisuudet ja etäohjattavuus tulevat kriittisiksi. Ideaalitilanteessa robotin voi ajastaa siten, että se on automaattisesti päällä vaikkapa klo 10 - 14 välillä arkisin, perheen ollessa pois kotoa. Näin robotti tulee siivonneeksi kodin viitenä päivänä viikossa, asiaa ei tarvitse erikseen muistella ja koti pysyy jatkuvasti siistinä.

Joissain, pääosin edullisimmissa roboimureissa ei ole lainkaan ajastusmahdollisuutta. Etäohjattavuus kännykkäsovelluksen kautta puuttuu sekin käytännössä kaikista edullisimmista robotti-imureista.

Kieli

Jos teknistä osaamista löytyy ja kotoa löytyy sekä langaton lähiverkko että älypuhelin, ollaan jo pitkällä. Mutta ongelmaksi saattaa tulla se, että käytännössä lähes kaikki robotti-imurien sovellukset toimivat englanniksi.

Jos siis aivan perustason englannin taito on hukassa, on oikeastaan kaksi vaihtoehtoa: tyytyä edullisempaan robotti-imuriin, joka ei tue lainkaan älypuhelimen kautta ohjausta - tai hankkia Roomban valmistama imuri, jotka ovat tietääksemme tällä hetkellä ainoat täysin suomeksi toimivat robotti-imurit.


Esteet ja matot

Testeissämme suurimmat ongelmat eri roboimureiden välillä ovat olleet käytännössä aina esteisiin ja mattoihin liittyviä.

Käytännössä voidaan sanoa karkeasti niin, että jos kotisi on täynnä joko paksuja, upottavia mattoja tai kevyitä räsymattoja, kannattaa hypätä suosiolla tämän artikkelin kohtaan, jossa käsitellään kaikkein kalleimpia robotti-imureita.

Vaikka aluksi voikin tuntua siltä, että "voihan ne matot aina rullata pois imuroinnin ajaksi", niin oman pitkän kokemuksemme perusteella voimme sanoa, että ei, ei voi. Robo, jonka takia täytyy itse tehdä erikseen työtä raivaamalla erilaisia esteitä, olivat ne sitten mattoja tai muita esteitä, alkaa ottamaan aivoon hyvin, hyvin nopeasti ja sen käyttöarvo vähenee todella nopeasti.

Mielenkiintoisena kehityksenä mainittakoon, että vuoden 2021 aikana ovat huippuluokan imureissa yleistyneet tekoälyyn pohjautuvat yllättävien esteiden väistöominaisuudet. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että tietyissä roboimureissa on nykyisin robon puskurissa oleva kamera, joka tarkkailee lattiaa robotin edestä. Jos kamera havaitsee epämääräisen esteen, kuten vaikkapa koiran jätöksiä, kännykkälaturin tai kengännauhat, se osaa väistää esteen. Se, miten hyvin toteutus kussakin imurissa toimii - ja miten hyödyllinen ominaisuus oikeasti on - on vielä hieman ensiaskeleitaan ottavaa, valmistajasta riippuen.


Asunnon koko

Kodin koko on yksi selkeä kriteeri, joka on pakko ottaa huomioon robotti-imuria valittaessa. Käytännössä noin 60-70m2 on suurin asunnon koko, johon voidaan hankkia robotti-imuri, jossa ei ole recharge and resume-toimintoa.

Recharge and resume tarkoittaa siis sitä, että kun robotti-imurin akku loppuu kesken siivouksen, se käy lataamassa itsensä ja jatkaa töitä siitä kohti, joihin se jäi ennen akun loppumista.

Jos tuota toimintoa ei ole, robotin akkukesto määrittää suoraan sen, kuinka ison asunnon robotti pystyy siivoamaan. Käytännössä ilman resume and recharge-ominaisuutta maksimi asunnon koko on noin 70m2. Sitä isompiin asuntoihin täytyy hankkia robotti, josta kyseinen toiminto löytyy.

Huomaathan, että neliöissä paljon merkitystä on sillä, kuinka iso osa asunnon pinta-alasta on varsinaisesti lattiaa. Eli jos kämppä on täynnä kirjahyllyjä, lattiassa täysin kiinni olevia sänkyjä ja muita kohteita, joiden alta yksinkertaisesti ei voi imuroida mitenkään, ei noita alueita lasketa lattiapinta-alaan mukaan. Yllättävän iso osa kodeistamme on itse asiassa aivan muuta kuin imuroitavissa olevaa tilaa.


Itsestään tyhjentävä imuri

Roomba aloitti trendin itsestääntyhjentävien imureiden saralla. Käytännössä tällaiset robotti-imurit osaavat siivouksen lopuksi tyhjentää sisäisen pölysäiliönsä lataustelakassa olevaan isompaan pölysäiliöön.

Tällä ominaisuudella varustettujen imureiden ehdoton hyvä puoli on niiden vaivattomuus. Hintaa tällaisella ratkaisulla on tyypillisesti 200-300 euroa "tavallista" roboimuria enemmän, joten ne eivät kaikkien budjettiin sovi.

Mutta mikäli kotoa löytyy paljon karvaa päästäviä lemmikeitä, on itsestääntyhjentävä roboimuri ehdottomasti harkitsemisen arvoinen. Siinä missä roboimurin oma pölysäiliö täyttyy helposti jo parin siivouskerran jälkeen, riittää itsestääntyhjentävien imureiden kanssa usein lataustelakassa olevan pölypussin vaihto kolmen, jopa neljän kuukauden välein.


Esteiden älykäs väistely

Viimeisen parin vuoden aikana robotti-imureiden aivan terävimpään kärkeen on tullut mukaan täysin uusi ominaisuus: lattialla olevien esteiden älykäs väistely.

Käytännössä esteiden väistely perustuu siihen, että robotissa on kamera, joka kuvaa koko ajan edessään olevaa ympäristöä. Tuota kameran kuvaa sitten verrataan tekoälyn ja koneoppimisen avulla tunnistettuihin ongelmallisiin esteisiin - ja jos sellainen havaitaan, väistetään este.

Käytännössä esteitä väistelevät imurit osaavat siis väistää lattialle unohtuneet sukat, legopalaset ja vaikkapa koirankakan.

Tekoälypohjainen esteiden väistely myös oikeasti toimii. Alla lyhyt video laajassa arvostelussamme käyneestä Roomba j7 -imurista ja sen kyvystä väistellä esteitä:Josko sittenkin robottimoppi?

Robottimoppi voi kuulostaa houkuttelevalta vaihtoehdolta robotti-imurille. Tai jos rinnakkain on kaksi mallia, joista toisessa on imurin lisäksi myös moppi, vaaka kallistuisi helposti mopilla varustetun puoleen.

Valitettavasti robottimoppi on testiemme mukaan "ihan kiva", mutta ei mitenkään korvaa robotti-imuria - ja kärsii tietyistä ongelmista.

Tärkein robomopin ongelma on se, että robottimopin vesisäiliö on yleensä todella pieni. Tämä johtaa siihen, että mopin vesisäiliötä pitäisi olla täyttämässä käytännössä päivittäin - ja mielestämme taas robotin idea on juurikin se, että se tekee työnsä, ilman että sen toimintaan tarvii juurikaan puuttua.

Lisäksi robomoppi ei osaa hinkata lattioista niihin jämähtänyttä likaa pois, vaan lähinnä poistaa pölykerroksen lattian pinnasta. Tämä on sinänsä täysin looginen asia, kun sitä hieman miettii: lattialle jämähtänyt tahra ei lähde käsipelilläkään irti ilman voimaa - ja muutaman kilon painoisessa robottimopissa ei yksinkertaisesti ole vaadittavaa voimaa tähän hommaan.

Toisaalta, jos hankinnassa on roboimuri, jossa sattuu olemaan mukana myös moppi, ei siitä sinänsä haittaakaan ole - mutta sitä ei kannata pitää ostopäätöksenä.

Jos robottimoppi konseptina kuitenkin kiinnostaa, olemme arvostelleet parikin sellaista: Braava Jet m6 arvostelumme on täällä ja Braava Jet 240 arvostelumme puolestaan täällä.


Jos taas tuntuu, että pää menee täysin pyörälle, voit myös hypätä suoraan lukemaan suosituksemme parhaista robotti-imureista eri hintaluokissa.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki