AfterDawn logo

Ilmainen 55-tuumainen TV - mutta vain jos katsot mainoksia jatkuvasti

Petteri Pyyny Petteri Pyyny

Amerikkalainen startup-yhtiö Telly on päättänyt kokeilla hieman erikoisempaa bisnesideaa. Yhtiö jakaa puolelle miljoonalle kiinnostuneelle ilmaiseksi 55-tuumaisia 4K-tarkkuuteen pystyviä televisioita.

Sanonta "ei ole olemassa ilmaista lounasta" pätee toki tähänkin tarjoukseen. Tellyn televisioiden alareunasta löytyy varsinaisen television kanssa yhtä leveä, mutta pystysuunnassa huomattavasti pienempi toinen näyttö. Tuolla alareunan "bannerinäytöllä" pyörii mainoksia - koko ajan, niin kauan kuin televisio on päällä.

Lisäksi nettikeskustelujen perusteella vaikuttaa siltä, että kakkosnäyttöön on sisällytetty useita erilaisia sensoreita, joten alareunan erillisnäytön peittäminen aiheuttaa varsinaisen televisionkin sammumisen - tai virheilmoituksen ponnahtamisen näyttöön.

Telly kehuu varsinaisen televisionsa laatua ja ominaisuuksia huippuluokkaisiksi ja televisiosta löytyvät mm. lähes kaikki mahdolliset suoratoistopalvelut sekä mm. Tellyn oma ääniavustaja, joka osaa antaa lisätietoa vaikkapa parhaillaan meneillään olevasta jääkiekko-ottelusta. Lisäksi television mukana tulee laitteeseen kytkeytyvä soundbar-kaiutin.


Mainosten katselun lisäksi Tellyn käyttäjien katseludata luovutetaan eteenpäin Tellylle, joka käyttää sitä ainakin mainonnan myyntiin ja kohdentamiseen. Lisäksi Telly kerää tietoa sensoreidensa ja mm. kameran avulla siitä montako ihmistä televisiota katsoo mihinkin aikaan ja yhtiö kerää myös tarkat tiedot kaikista käyttöliittymän kautta tehdyistä hauista ja käytetyistä sovelluksista. Eli käytännössä asiakas luovuttaa ison siivun yksityisyyttään vastineeksi uudesta televisiosta.

Jos haluaa kieltäytyä tietojen keruusta, pitää siitä ilosta joko palauttaa televisio takaisin Tellylle tai maksaa yhtiölle 500 dollarin kertakorvaus. Lisäksi television myynti eteenpäin on kielletty.

Tellyn markkinointihypestä huolimatta television teknologia ei ole mitenkään erityisen upeaa, sillä televisio ei ilmeisestikään ole OLED-näytöllä tai edes QLED-näytöllä varustettu. Halvimmillaan 55-tuumaisen 4K-television saa Suomesta tällä hetkellä noin 350 eurolla. Kohtuullinen soundbar maksaa puolestaan noin 100 euroa lisää.

Onko 450 euroa sitten halpa hinta yksityisyydestä? Aika näyttää. Telly itse uskoo ainakin konseptiinsa ja yhtiö kaavailee jakelevansa tulevaisuudessa jopa miljoonia "ilmaisia" televisioita kuluttajien koteihin. Toistaiseksi Tellyn tarjous on voimassa ainoastaan Yhdysvalloissa.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT