AfterDawn logo

Auto-GPT: Mikä se on ja miten se toimii

Petteri Pyyny Petteri Pyyny

Tekoälyn kehitys nykii eteenpäin sellaista tahtia, että heikompaa hirvittää. ChatGPT:n julkaisusta on vain viisi kuukautta aikaa, mutta alalle putkahtelee uusia, huikeita ratkaisuja valtavalla tahdilla.

Ylivoimaisesti kiinnostavin näistä on Auto-GPT.

Auto-GPT:n pohjana on siis se sama GPT-4 -kielimalli, jota myös maksullinen ChatGPT Plus ja mm. Microsoftin Bing käyttävät.

Mutta Auto-GPT:n ideana on viedä älykkäästi tekstiä ymmärtävä kielimalli monta pykälää pidemmälle. Tähän Auto-GPT tarjoaa ratkaisun sillä, että sen avulla kielimalli pääsee keskustelemaan suoraan internetin kanssa.

Kuulostaako hähmäiseltä...? Okei, selitetään.

ChatGPT siis pohjautuu siihen, että sinne on kaadettu käytännössä koko internetin tekstisisältö. Tuo kaataminen on tapahtunut syksyllä 2021. Sen jälkeisestä maailmasta ChatGPT ei "tiedä" mitään ja kaikki sen osaaminen pohjautuu puhtaasti tuohon tietoon, joka sille on aikanaan kaadettu sisään.

Auto-GPT puolestaan kiskaisee itsensä irti tästä rajoitteesta. Kun sille annetaan tehtävä, se tulkitsee tehtävän sisällön samalla logiikalla kuin ChatGPT:kin.

Mutta sen jälkeen homma eriytyy:

Auto-GPT "ajattelee" mitä sen pitäisi internetissä tehdä, jotta se voisi löytää ratkaisun annettuun tehtävään. Tämän jälkeen Auto-GPT siirtyy nettiin ja alkaa omatoimisesti googlettelemaan asioita ja tulkitsee googlelta saamiaan vastauksia oman kielimallinsa pohjalta - ja "ymmärtää" niiden pohjalta tarkemmin, mitä sen pitäisi tehdä seuraavaksi.

Sen jälkeen Auto-GPT osaa omatoimisesti siirtyä verkkosivustoille etsimään lisätietoa - ja jopa juttelemaan asiakaspalvelun kanssa.

Ja jos johonkin ongelmaan vaaditaan vaikkapa uuden koodin kirjoittamista, Auto-GPT osaa kirjoittaa itse itselleen koodia, jolla se saa ratkaistua ongelman.

Esimerkki Auto-GPT:n toiminnasta

Ajatellaan yksinkertaisena esimerkkinä tehtävää, johon Auto-GPT valjastetaan:

Laadi matkasuunnitelma heinäkuun toisella viikolla Oulusta New Yorkiin, siten että loma kestää 7-9 vuorokautta, lennoissa olisi korkeintaan kolme vaihtoa suuntaansa. Majoitus pitäisi tapahtua hotellissa, jonka TripAdvisorin arvio on vähintään neljä tähteä viidestä. Hotellin läheltä pitäisi löytyä vähintään kolme neljän tähden ravintolaa sekä metroasema alle puolen kilometrin päästä. Suunnittele hotellit ja lennot siten, että ne maksavat mahdollisimman vähän.


Tehtävän pohjalta Auto-GPT ottaa ensin selvää siitä, mille aikavälille asettuu heinäkuun toinen viikko. Sen jälkeen se ottaa selvää lentoyhteyksistä Oulusta New Yorkiin ja takaisin.

Sen jälkeen Auto-GPT alkaa tutkimaan hotellitarjontaa ja kunkin hotellin kohdalla se tarkistaa niiden arvosanat TripAdvisorin sivuilta. Löydettyään sopivia hotelleja se tutkii niiden osoitteiden perusteella, Google Mapsia käyttäen, mitä ravintoloita hotellien lähellä on.

Tuon jälkeen Auto-GPT tutkii kunkin hotellin lähellä olevien ravintoloiden TripAdvisor-arvosanat. Ne hotellit, jotka eivät täytä kriteerejä, karsitaan pois. Jäljelläolevista hotelleista tutkitaan, onko niiden lähistöllä metroasemia. Ne, joissa metroasemaa ei ole lähistöllä, karsitaan pois.

Jäljelle jääneiden hotellien ja lentojen hintoja vertaillaan hintavertailupalveluissa, sallitun päivämäärävaihtelun sisällä ja niistä muodostetaan lopuksi lista.

Luonnollisesti myös paljon monimutkaisempia asioita voidaan tehdä. Vaikkapa liiketoiminnan kehittäminen, josta alla mainio, joskin yksinkertainen esimerkki:

Auto-GPT:n käyttö

Ongelmalliseksi Auto-GPT:n käytön tekee se, että se vaatii varsin paljon resursseja ja osaamista - sekä rahaa. Käytännössä nykyinen toteutus vaatii sen, että käyttäjällä on maksullinen pääsy OpenAI:n API-ohjelmointirajapintaan. Yhden tehtävän suorittaminen maksaa useita dollareita, mikäli se tehdään yksinkertaisimmalla kuvatulla tavalla.

Projektin dokumentaatio ja koodi ovat saatavilla GitHubista.

Pari alustavaa verkkosivustoa on kuitenkin jo pystytetty, joissa Auto-GPT:tä pääsee kokeilemaan myös ilman maksua. Suurin osa sivustoista tuntuu kaatuvan kesken tehtävän, koska kysyntä on niin hurjaa. Toimivimmaksi olemme itse todenneet Auto-GPT:tä pitkälti vastaavan, mutta erillisen projektin eli AgentGPT -sivuston, joka osasi suorittaa yksinkertaisimmat tehtävät mallikkaasti. Pidemmissä ja monimutkaisemmissa tehtävissä sekin kiukuttelee ja pyytää käyttäjää toimittamaan omat OpenAI:n API-avaimet käyttöä varten.

Parhaan lopputuloksen saamiseksi täytyy siis (toistaiseksi) nähdä vaivaa ja asentaa Auto-GPT omalle koneelle, hankkia OpenAI:n API-avaimet ja avata hieman lompakkoaan.

Auto-GPT ei myöskään nirsoile sen suhteen, millaisia tehtäviä sille annetaan. Ylläoleva stalkkaus-botti on viattomimmasta päästä kokeiluja.

Aiemmin uutisoimamme maailman tuhoamiseksi tehty ChaosGPT-botti on luotu nimenomaan Auto-GPT:llä.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki