AfterDawn logo

OpenAI julkisti GPT-4 -kielimallin, nykäisee tekoälyn uudelle tasolle

Petteri Pyyny Petteri Pyyny

Tekoälykehityksen kirkkain tähti tällä hetkellä on OpenAI, jonka taustoja ja historiaa avasimme taannoin laajemmin. Yhtiön tunnetuin tuote on tietysti ChatGPT -tekoälysovellus, joka pohjautuu yhtiön vuonna 2020 kehittämään GPT-3.5 -tekoälymalliin.

Nyt OpenAI on saanut kielimallinsa uuden version julkaistua ja uusi GPT-4 -kielimalli tulee välittömästi käyttöön useissa OpenAI:n GPT-rajapintaa käyttävissä palveluissa. Tärkeimpänä tietysti yhtiön omassa ChatGPT-palvelussa.

OpenAI:n mukaan GPT-4 on testeissä läpäissyt Yhdysvaltain standardoidun SAT-kokeen matematiikan, luovan kirjoittamisen ja aineistopohjaiseen ainekirjoitukseen tarkoitetut kokeet yli 88 prosentin arvosanoilla.

Yhtiön toimitusjohtaja Sam Altman kuitenkin rauhoittelee innokkaimpia faneja siitä, että uusikin tekoälymalli tulee olemaan monelle pettymys. Pettymys siksi, että uuteen kielimalliin on ladattu jopa epärealistisen suuria odotuksia. Tärkeimpänä seikkana Altman painottaa sitä, että GPT-4 ei ole missään nimessä yleinen tekoäly, joka osaisi "ajatella" itse. Yleistä tekoälyä eli Artificial General Intelligenceä pidetään yleisesti tekoälykehityksen graalin maljana: tavoitteena, johon kaikki tekoälytutkimus lopulta pyrkii.


Altman varoittaa myös, että monet nykyisen ChatGPT:n ongelmista ovat edelleen samat myös uuden kielimallin kanssa: tekoäly toisinaan keksii olemattomia faktoja ja on toisinaan myös täysin väärässä, jopa hyvinkin yksinkertaisten kysymysten osalta.

Uusi kielimalli ei tule ChatGPT:n ilmaisversioon vielä, vaan se tulee käyttöön ainoastaan maksullisessa ChatGPT Plus -palvelussa. Lisäksi joukko sovelluskehittäjiä ottaa uuden GPT-4 -mallin käyttöön tuotteissaan: mielenkiintoisimpana kenties kielten opiskeluun tarkoitettu Duolingo, jonka tulevaan versioon GPT-4 on tarkoitus tuoda mukaan.

Isona uudistuksena GPT-4 malli tuo mukanaan myös kuvien "ymmärtämisen", eli ChatGPT:lle voi tekstin lisäksi tarjota myös kuvia, joista haluaa siltä vastauksia tai mielipiteitä. GPT-4 ei kuitenkaan itse osaa tuottaa kuvia, eli toiminto on siinä suhteessa yksisuuntaista. Mutta GPT-4 -mallille voi vaikkapa lähettää kuvan taulusta ja kysyä siltä mitä tyylisuuntausta taulu edustaa ja kuka taulun on maalannut.

Mielenkiintoisena yksityiskohtana Microsoft on paljastanut, että sen Bing-hakukoneen chatbotti on jo tähänkin saakka käyttänyt GPT-4 -kielimallia, viikkoja ennen kielimallin virallista julkistusta.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki