AfterDawn logo

Google julkisti tekoälynsä: Bard haastaa ChatGPT:n

Petteri Pyyny Petteri Pyyny
1 kommentti

Marraskuun lopun jälkeen teknologiamaailmassa on ollut yksi puheenaihe yli muiden: ChatGPT -tekoäly, joka on jyrännyt itsensä valtavan suosituksi vain kaksi kuukautta julkaisunsa jälkeen.

Vaikka skeptikot ovat naureskelleet ChatGPT:n toisinaan tuottamille väärille vastauksille, hakujättiläinen Google on ymmärtänyt ChatGPT:n uhan. Sitä pidetään yleisesti kenties ainoana teknologiana, joka voi realistisesti murskata Googlen lähes 20 vuotta kestäneen hakukoneiden ylivallan.

Google siirtyikin hieman ChatGPT:n julkaisun jälkeen "korkeimpaan mahdolliseen hälytystilaan" ja on siirtänyt valtavan määrän resursseja yrityksen sisällä keskittymään tekoälytuotteiden kehitykseen.

Nyt alkaa olemaan valmista: Tänään Google kertoi tuovansa oman tekoälyyn pohjautuvan chatbottinsa vapaaseen käyttöön jo lähiviikkoina.

Googlen uusi tekoäly tunnetaan nimellä Bard ja se pohjautuu yhtiön vuosikausien ajan kehittämään LaMDA -tekoälymalliin (Language Model for Dialogue Applications eli kielimalli keskusteleville sovelluksille).

Yhtiön mukaan Bard on tänään siirretty rajatulle testaajajoukolle käyttöön ja julkiseen käyttöön sen pitäisi saapua lähiviikkoina.


Merkittävin ero Bardin ja ChatGPT:n välillä on siinä, että Bard osaa käyttää Googlen indeksoimaa reaaliaikaista tilannetta netistä. ChatGPT:n kaikki olemassaoleva tieto pohjautuu sille syötettyyn dataan, jonka arvioidaan olevan peräisin vuodelta 2021. Eli ChatGPT ei ole tietoinen vaikkapa Venäjän hyökkäyssodasta, koronapandemian rauhoittumisesta tai vuoden 2022 jalkapallon MM-kisojen tuloksista.

Googlen hakukone, tekoälyn avustamana


Ja kyllä, Google on tuomassa tekoälynsä jossain vaiheessa myös osaksi hakukonettaan. Käytännössä tekoäly tulee tarjoamaan osaan kyselyistä suoran, tekoälymallin tarjoaman vastauksen, jonka se on omatoimisesti yhdistellyt tuntemistaan lähteistä.

Tekoälyjen sota tulee saamaan uusia kierroksia piakkoin, sillä Microsoft on tuomassa ChatGPT:n osaksi Bing-hakukonettaan. Joidenkin huhujen mukaan tämä olisi tapahtumassa jo tällä tai ensi viikolla.

1 KOMMENTTI

OneMember1/1

Ei mennyt Bardin esittelytilaisuus ihan nappiin.
Todella muhkeat tappiot tuli virheen takia:
Google loses over $100 billion m-cap after AI chatbot Bard gives wrong answer in ad

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki