AfterDawn logo

Roomba kohun keskellä: Roboimuri otti testaajista vessakuviakin, kuvat nettiin

Petteri Pyyny Petteri Pyyny
1 kommentti

Robotti-imureiden tärkein uudistus viimeisen parin vuoden aikana on ollut niiden esteiden tunnistamiseen - ja väistelyyn - keskittyvä teknologia. Käytännössä kaikilla suurimmilla roboimurivalmistajilla on tarjota nykyisin huippumalli, joka tunnistaa vaikkapa lattialle unohtuneen sukan ja osaa väistää sitä.

Mutta nyt maailman suurin roboimureiden valmistaja, iRobot, joka tunnetaan parhaiten sen Roomba-brändistä, on joutunut kohun keskelle.

Yhtiö alkoi kehittämään uusia, esteet tunnistavia robotti-imureitaan jo vuoden 2019 aikana. Mallisto tuli myyntiin Suomessakin vuoden 2022 alussa ja Roomba j7+ saikin huikeat kehut arvostelussamme.

Mutta kyseisen mallin kehitystyöstä on paljastunut ikäviä piirteitä, sillä testausvaiheessa yksityisyydensuoja ei ole ollut aivan priimalla tasolla.

Taustaksi kerrottakoon, että esteiden väistely toimii kaikissa robotti-imureissa kameran avulla. Kamera kuvaa jatkuvasti eteensä ja vertaa vastaan tulevia kohteita tietokantaansa. Jos tietokannasta löytyy esteestä kertova osuma, robotti osaa väistää kyseisen esteen.


MIT Technology Review kertoo amerikkalaisesta insinööristä, joka osallistui Roomban j7 -malliston betatestaukseen jo vuosia ennen tuotteen julkaisua.

Käytännössä hän lupautui testaamaan tulevaa robotti-imuria, mutta testausvaiheen sopimusehdot olivat sen verran epäselvät, että testaajalle selvisi vasta jälkikäteen se, mihin hän olikaan lupautunut.

Testissä ollut Roomban esiversio kuvasi kaiken testaajan kotoa löytyvän, vähänkään esteeltä vaikuttavan ja välitti kaiken kuvamateriaalin eteenpäin iRobotin palvelimille. Sieltä iRobot välitti testijakson aikana kerätyt kuvat toiselle osapuolelle, jossa ihmisvoimin käytiin kuvia läpi ja määriteltiin käsityönä se, mitkä kuvista esittävät väistettäviä esteitä.

Prosessin vuoksi testaajan kotoa otettuja kuvia levisi vapaasti useiden ihmisten katseltavaksi ja osassa kuvista näkyi mm. alastomia ihmisiä. Lisäksi testaajat ovat jakaneet kuvia keskenään - ja jossain tapauksessa myös Facebookiin.

iRobotin toimitusjohtaja on kuitenkin puolustanut toimintaa sillä, että roboteille on pakko opettaa ensin pohjatiedoksi se, mitä niiden pitäisi osata väistellä. Ja tässä työssä testausvaiheessa otetut kuvat ovat hänen mukaansa äärimmäisen kriittinen osa koko "älykkyyden" rakentamista robottiin.

Yhtiö myös painottaa, että kuluttajille myydyt Roombat eivät välitä kuvia eteenpäin ihmissilmien tarkastettaviksi - ihmisten suorittamaa tarkistusta tehdään vain erikseen palkattujen testaajien käytössä olevissa roboimureissa.

Käytännössä kaikki teknologiayhtiöt käyttävät palkkaa saavia tuotetestaajia, jotka eivät ole tyypillisesti suorassa työsuhteessa valmistajaan. Yleensä korvaus testausvaiheesta on kohtuullisen pieni, mutta vastapainoksi tietysti pääsee kokeilemaan tuotteita, jotka löytyvät kaupan hyllyiltä vasta vuosien päästä.


Olemme viimeisen vuoden aikana testanneet Roomban lisäksi myös paria muuta kameran avulla esteitä väistelevää robotti-imuria: kiinalaisen Xiaomin moppaavaa roboimuria sekä Samsungin robotti-imuria. Niistä etenkin Samsung hätkähdytti, sillä kameraan näkemää kuvaa pystyi halutessaan seuraamaan myös etäyhteyden yli.

1 KOMMENTTI

miihkaili1/1

Eli loppujen lopuksi tämä ei ollut edes uutinen. Testaajat vain omaa tyhmyyttään esittivät.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki