AfterDawn logo

Microsoft ostamassa puolet ChatGPT:n kehittäjästä - hintalappu olisi jopa 10 miljardia dollaria

Petteri Pyyny Petteri Pyyny

Markkinahuhujen mukaan Microsoft on aikeissa ostaa 49 prosentin siivun mm. ChatGPT -tekoälyä kehittävästä OpenAI -yhtiöstä.

Microsoftin kerrotaan tarjonneen hulppeat 10 miljardia dollaria (noin 9,3 miljardia euroa) OpenAI:n vajaasta puolikkaasta.

Kyseinen tarjous koskisi nimenomaan OpenAI:n kaupallista toimintaa pyörittävää tytäryhtiötä, eikä sen voittoa tavoittelematonta emoyhtiötä. Kävimme hiljattain läpi OpenAI:n yritysrakennetta ja historiaa, jossa selvitetään OpenAI:n erikoinen yritysrakenne.

OpenAI suunnittelee etsivänsä kaupalliselle yksikölleen myös muita sijoittajia ja tavoitteena olisi, että muut sijoittajat ostaisivat toisen 49 prosentin siivun yhtiöstä. Loput 2 prosenttia olisi tarkoitus säilyttää voittoa tavoittelemattomalle, nykyiselle emoyhtiölle.


Vajaan puolikkaan omistusosuus ei luonnollisestikaan tekisi OpenAI:sta Microsoftin määräämää yhtiötä, mutta vaikutusvaltaa se IT-jätille tietysti antaisi, paljonkin.

Microsoft on jo aiemmin sijoittanut miljardin OpenAI:n toimintaan lisensoimalla sen tekniikkaa jo kauan ennen ChatGPT:n ja muiden julkisuudeen nousseiden tuotteiden julkaisua. Microsoft käyttää OpenAI:n tekoälyä jo nyt GitHub Copilot -tekoälyssään ja huhujen mukaan ChatGPT olisi tulossa osaksi Bing-hakukonetta.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT