AfterDawn logo

Ainoa suoja tekoälyä vastaan: Poista kaikki kuvasi netistä, heti

Petteri Pyyny Petteri Pyyny

Jos et ole elänyt kiven alla viimeisen vuoden aikana, olet kenties havainnut, että vuosi 2022 on ollut tekoälyn esiinmarssin vuosi. Ja tuo vyöry on ollut todella laajalla rintamalla tapahtuvaa ja sellaista, joka on jo alkanut vaikuttamaan meihin kaikkiin.

Feikkivideoista, joissa videoihin liimataan toisen ihmiset kasvot, olemme jo kertoneet paljon, mm. DeepFake-tekniikkaa selittävässä artikkelissamme. DALL-E -tekoäly puolestaan aiheutti riemua ja hupia netin käyttäjille alkuvuoden ajan, kun se osasi tehdä hassuja kuvia lyhyen tekstikuvauksen pohjalta.

Sitten maailmaan tupsahti DALL-E:ta kertaluokkaa parempi, upeampi ja pelottavampi kuvien luontiin erikoistunut tekoäly, Stable Diffusion, joka on sittemmin täyttänyt netin luomillaan kuvilla. Stable Diffusion on avointa lähdekoodia, joten sen käyttötavat elävät hurjaa vauhtia ja sen tuotoksia nähdään paljon jo mm. maksullisten kuvapalveluiden valikoimassa. Ja tietysti viimeisimpänä, mutta kenties merkittävimpänä, saapui ChatGPT, jonka merkitystä koko netin tulevaisuudelle on jo ehditty pohtimaan.

Mutta tässä keskitymme kuviin. Arvostettu teknologiajulkaistu Ars Technica päätti leikkiä Stable Diffusionilla ja kokeili - ja yllättyi - miten helppoa ihmisten kuvia onkaan muokata mitä moninaisimpiin käyttötarkoituksiin. Tulokset olivat itse asiassa niin pelottavia, että alunperin kokeeseen suostunut oikea ihminen kieltäytyi kokeesta ja tilalle luotiin - kuinkas muutenkaan - tekoälyn luoma ihminen, jonka kuvia sitten alettiin muokkaamaan.

Ja tulokset olivat todella, todella huolestuttavia. Kuvista pystyi kohtuullisen minimaalisella osaamisella muokkaamaan käytännössä mitä tahansa. Kasvot saatiin uskottavasti siirrettyä mitä erilaisimpiin tilanteisiin, asentoihin ja ilmeisiin. Ja kyllä, sillä pystyi luomaan erinomaisen helposti myös aikuisviihdettä ihmisen kasvoista. Toki tässä tapauksessa vain kuviksi, mutta täysin tekoälyn luomat videotkaan eivät ole kaukana tulevaisuudessa. Toistaiseksihan DeepFake-videoissa yhdistetään toisen ihmisen kasvot jo olemassaolevaan videoon, joten täysin tekoälyn tyhjästä luomia videoita ei ole tarjolla. Vielä.

Miten voit estää kuviesi käytön?

Käytännössä et mitenkään. Ainoa tapa on poistaa kaikki kasvokuvat julkisesta netistä. Kaikki. Myös ne LinkedInin ammattiprofiiliin tarkoitetut kuvat, kuvat ystävien kanssa rannalta, vapaasti selailtavat perhealbumit ja firman henkilöstökuvat.

Yksikin kuva riittää Stable Diffusionille pohjaksi, useampi on jo lottovoitto. Sen jälkeen Stable Diffusionilla ja sen Dreambooth -mallilla ihmisen kasvoja voidaan muokata realistisen oloisesti lähes millä tahansa tavalla. Kun tuohon yhdistetään tekoälyn tulevat kehitysaskeleet, on täysin mahdollista luoda yhden ainoan kasvokuvan pohjalta kokonaisia videoita ja asettaa ihminen tilanteisiin, joissa hän ei ole koskaan ollutkaan.

Tähän saakka käänteinen kuvahaku on ollut tehokas tapa varmistaa vaikkapa Tinderissä se, että kuvia ei ole napattu jostain. Nyt ei enää niin ole, sillä voit valita haluamasi ihmisen, heittää kyseisen ihmisen kasvokuvan tekoälylle ja luoda hänestä täysin uuden kuvan. Tunnistettavan edelleen, mutta sellaisen kuvan, jota ei ole koskaan aiemmin ollut olemassakaan. Ja tätä mikään käänteinen kuvahaku ei pysty tunnistamaan.

Ja tietysti sama ongelma laajenee epäilyttäviin mainoksiin ja kaikkeen muuhunkin. Voit aivan rauhassa koettaa etsiä profiilikuvallasi käänteisen kuvahaun avulla osumia, mutta nerokkaimmat ovat napanneet kuvasi - ja luoneet sen pohjalta kasan täysin uusia kuvia, joissa esiinnyt "sinä".

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki