AfterDawn logo

Stack Overflow kielsi tekoälyn käytön vastauksissaan

Petteri Pyyny Petteri Pyyny

Jokaisen ohjelmoijan pikavalikosta löytyy sivusto Stack Overflow. Se on yksinkertainen kysy/vastaa -sivusto, kuten vaikkapa AfterDawnin X2.fi. Erona muihin vastaaviin on sen kohderyhmä: ohjelmoijat.

Eli Stack Overflow'n sivuilla ohjelmoijat kysyvät apua ongelmiinsa muilta ohjelmoijilta. Ja saavat vastauksia. Niin paljon ja niin hyviä vastauksia että käytännössä mitä tahansa ohjelmointiin liittyvää ongelmaa googlettamalla päätyy lähes poikkeuksetta Stack Overflow'n sivuilla aiheesta esitettyyn kysymykseen.

Viime viikolla julkaistiin ChatGPT-tekoälybotti, joka osaa jopa suomea ja on monella tavalla lähes pelottavan hyvä vastaamaan kysymyksiin.

Luonnollisesti, se osaa myös ohjelmoida.

Joten Stack Overflow'n käyttäjätilinsä pistesaldoa kasvattaakseen monet palvelun käyttäjät ovat vastailleet esitettyihin kysymyksiin ilman omaa tietotaitoa, syöttäen esitetyt kysymykset ChatGPT-tekoälylle.

Ja tässä tuleekin esiin ongelma, joka ChatGPT:ssä on. Se antaa hyvinkin uskottavan oloisia vastauksia, mutta ne eivät ole aina oikeita.

Vielä ongelmallisemmaksi tilanteen tekee se, että ChatGPT:n vastaukset näyttävät oikeilta. Ja loogisilta. Mutta harjaantunut ohjelmoija huomaa hieman koodia pyöriteltyään, että vaikka vastaus näyttää oikealta, se ei kuitenkaan sitä ole.

Ja koska Stack Overflow'ta käytetään äärimmäisen paljon myös ns. copy-paste -ohjelmointiin, eli ymmärtämättä vastausta täysin, kopioidaan omaan koodiin pätkiä Stack Overflow'hun annetuista vastauksista. Kun mukaan lipsahtaa ChatGPT:n antamia vääriä vastauksia, aiheutetaan kertaluokkaa isompi ongelmia.

Stack Overflow onkin päättänyt toistaiseksi kieltää ChatGPT:llä luodut vastaukset palvelussa. Niiden estämiseksi käytetään tiettyjen tyylikeinojen tunnistamista, joita ChatGPT suosii omissa vastauksissaan.


Hyvä esimerkki ChatGPT:n uskottavasta, mutta hieman pieleen menneestä vastauksesta löytyy myös itsenäisyyspäivän aikaan tekemästämme kokeesta, jossa kysyimme tekoälyltä mielipidettä siitä, mikähän on paras elokuvaversio Tuntemattomasta sotilaasta:

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki