AfterDawn logo

Singles' Dayn keskimääräinen alennusprosentti varsin pieni - keinotekoisia tarjouksia 9 prosentin verran

Janne Yli-Korhonen Janne Yli-Korhonen

Maailman suurinta ostospäivää Singles' Dayta eli sinkkujen päivää vietettiin perjantaina 11.11. mutta osalla jälleenmyyjistä tarjousten kampanjointi Singles' Dayn nimissä jatkuu koko viikonlopun ajan.

Suomessa hintavertailupalvelu Hintaopas julkaisi mielenkiintoista dataa päivästä.

Hintaopas kertoo, että vuosi vuodelta myyntiennätyksiä rikkonut päivä jäi tänä vuonna ennätysluvuista, ja kiinalainen verkkokauppajätti Alibaba kertoi tuloksen olleen linjassa viime vuoden kanssa.

Suomessa Singles' Day kasvaa tunnettuuden osalta joka vuosi, mutta se jää edelleen selvästi tunnetumman alennusmyyntipäivän Black Fridayn taakse suosiossa ja tarjousten määrässä.

Hintaoppaan datasta selviää, että Suomessa alepäivän toteutunut keskimääräinen alennusprosentti oli 1,58, ja 24,3 prosentilla tuotteista hinta laski.

Alennusprosentti on varsin pieni, sillä esimerkiksi viime vuoden Black Fridayn alennusten keskimääräinen alennusprosentti oli 5,08 prosenttia.


Tänä vuonna Black Friday tapahtuu 25. marraskuuta, ja sen ennustetaan olevan alennuksiltaan tähän saakka suurin.

"Eilinen sinkkujen päivä jäi datamme mukaan tänä vuonna viime vuotta pienemmäksi, sillä suosio Hintaoppaassa laski viime vuodesta 16,3 prosenttia. Vaikka yksittäinen Sinkkujen päivä -perjantai ei yltänyt viime vuoden tasolle, useat kaupat tarjoavat nyt alennuksia pidemmällä aikavälillä, koko Singles' Day -viikonlopun ajan. Alennusten määrä ja todellinen alennusprosentti olivat perjantaina varsin maltillisia: 24,3 prosentilla tuotteista hinta laski ja 16,6 prosentilla hinta taas nousi. Toteutunut keskimääräinen alennusprosentti oli 1,58", kertoo Hintaopas.fi-palvelun maajohtaja Liisa Matinvesi-Bassett.

Hintaoppaan mukaan tuotteilla, joiden hinta laski vähintään 10 prosenttia, keskimääräinen alennusprosentti oli 22,8. Hyviäkin tarjouksia siis oli tarjolla.

Tämän vuoden sinkkujen päivän suosituimpia yksittäisiä tuotteita olivat Sony PlayStation 5 (PS5) 825GB -pelikonsoli, AMD Ryzen 5 2600X 3,6GHz Socket AM4 Box -prosessori, Samsung Galaxy A52s 5G 128GB -matkapuhelin, Xiaomi Mi Watch -älykello ja LG 86QNED81 86" 4K Ultra HD (3840x2160) QNED Smart TV -televisio.

Näistä esimerkiksi LG:n television hinta laski 1999 eurosta 1699 euroon.

Singles' Dayn aikana nähtiin myös 9 prosentin verran niin sanottuja keinotekoisia alennuksia.

Tällaisissa alennuksissa tuotteiden hintoja pumpataan ensin ylöspäin, jotta niille saadaan laskemisen jälkeen mahdollisimman suurilta näyttävät alennusprosentit.

Keinotekoisia alennuksia esiintyi erityisesti jalkineissa (16%), hajuvesissä (12%) ja keittiökoneissa (11%).


Keinotekoisia alennuksia pyritään jatkossa estämään 1.1.2023 voimaan astuvalla lakimuutoksella, joka edellyttää kauppoja ilmoittamaan alehinnan ohessa alimman hinnan, jolla tavaraa on myyty hinnanalennusta edeltäneiden 30 päivän aikana.

"Hinnanalennuksen prosenttien on jatkossa perustuttava aidosti alimpaan hintaan edeltävien 30 päivän ajalta. Hintaa ei saa ilmoittaa alennetuksi, jos kuluttajan saama hintaetu ei ole todellinen. Tämä on kuluttajan kannalta tärkeä muutos, sillä esimerkiksi Black Fridayn kohdalla keinotekoisten alennusten määrä on kasvanut vuosi vuodelta: 2019 niiden osuus alennuksista oli 8,5 prosenttia, 2020 8,7 prosenttia ja viime vuonna jo 12,3 prosenttia", Matinvesi-Bassett kommentoi hintavertailupalvelun keräämän datan perusteella.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki