AfterDawn logo

VR parantaa junien verkkoyhteyksiä - verkon nopeus keskimäärin viisinkertaistuu

Janne Yli-Korhonen Janne Yli-Korhonen

Suomessa junalla matkustamisen suurimmista ärsykkeistä on jo pitkään ollut junien hidas langaton lähiverkko eli WiFi, sillä netti ei aina riitä edes sosiaalisen median selaamiseen matkan aikana. Nyt tähän saadaan kaivattua muutosta, sillä VR on aloittanut junien verkkoyhteyksien parantamisen.

VR kertoi jo keväällä 2021 mittavasta investoinnista kaukoliikenteen junien verkkoyhteyksien kehittämiseen. Koronapandimia kuitenkin aiheutti komponettipulan ja viivästyksiä, sillä verkkoteknologian muutostöiden oli tarkoitus valmistua kaikissa junissa vuoden 2022 loppuun mennessä.

Nyt VR kertoo tiedotteessaan, että muutostyöt on päästy aloittamaan. Asennuksia tehdään vaiheittain ja uusi teknologia saadaan viimeisiinkin juniin kesällä 2024.

Uudistuksessa junan verkon tuottamiseen tarvittava laitteisto uusitaan kokonaan kaikissa kaukojunissa, ja nykyinen junan sisäverkko korvataan nopealla ja modernilla verkkoteknologialla.

Ensimmäisiä uudella verkkoyhteydellä varustettuja junia voi havaita jo alkuvuodesta 2023. Muutos näkyy ensimmäisenä Pendolino-junissa ja laajenee vaiheittain myös muuhun kaukoliikennekalustoon.

"Olemme todella iloisia, että muutostyöt pääsevät viimein alkamaan. Junan verkkoyhteys on asiakastutkimustemme mukaan yksi eniten matkustusmukavuuteen vaikuttavista tekijöistä. Moni haluaa hyödyntää matka-ajan työntekoon ja pandemian myötä myös monipaikkainen työnteko on yleistynyt voimakkaasti. Merkittävästi parempi nettiyhteys on tärkeä kannustin, jotta yhä useampi valitsisi matkustaa hiilineutraalisti junalla", toteaa VR:n toimitusjohtaja Elisa Markula.

Kehittämiseen investoidaan 4,5 miljoonaa euroa. VR:n mukaan uusi teknologia tulee parantamaan verkkoyhteyttä keskimäärin viisinkertaisesti nopeammaksi.


VR tosin tarvitsee apua operaattoreilta, sillä junat käyttävät teleoperaattoreiden tarjoamaa mobiiliverkkoa.

Radanvarsilla on edelleen katvealueita, joilla teleoperaattoreiden verkon kapasiteetti ei riitä satojen matkustajien käyttöön kerrallaan. VR käy aktiivista keskustelua teleoperaattoreiden ja viranomaisten kanssa, jotta ratojen läheisyyteen saataisiin tiheämmin mastoja ja tukiasemia.

Lue myös: Laivan ja lentokoneen netti hidastelee myös käyttäjien takia.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT