AfterDawn logo

Tietyt värit ovat nyt maksullisia Adobe Photoshopissa

Petteri Pyyny Petteri Pyyny
2 kommenttia

Elämme vuotta 2022, joten on lienee täysin luonnollista, että myös väreillä voi olla tekijänoikeudet ja sen myötä mahdollisuus rahastaa niillä. Tähän tosiasiaan ovat törmänneet nyt useat Adoben tuotteita käyttävät graafikot, suunnittelijat ja kotitaiteilijat.

Taustalla on kiista tekijänoikeusmaksuista ja syypää ei tällä kertaa ole Adobe, vaikka sitä sormella olisikin helppo osoittaa.

Riidassa on kyse yhdestä maailman tunnetuimmista värien kehittelijöistä, Pantone. Yhtiön värikartan suurin keksintö on se, että Pantonen värit pysyvät samoina, riippumatta formaatista missä ne ovat: eli väri näyttää tietokoneen ruudulla samalta kuin tulostettuna ja myös 3D-tulostuksessa värit pysyvät identtisenä näytöllä tai paperilla näkyvään vastineeseensa. Pantonen värikartta kattaa nykyisin 2161 eri värisävyä ja yhtiö vaalii niihin liittyviä tekijänoikeuksiaan haukan lailla.

Ongelmalliseksi tilanteen tekee se, että Pantonen värit ovat olleet osa Adoben tuoteperhettä, tietystikin lisensoituna, jo 1990-luvulta lähtien. Näin ollen Pantonen värejä ovat käyttäneet tuhannet ja taas tuhannet graafisen alan työläiset omissa tuotoksissaan. Nyt Adobe ja Pantone eivät ole päässeet sopuun värien lisensoinnista ja sopimuksen raukeamisen myötä edessä on uusi todellisuus.

Käytännössä minkä tahansa Pantonen värisävyä sisältävän raakavedoksen - olipa kyseessä PDF-dokumentti, Photoshop-tiedosto tai InDesign-suunnitelma - värit ovat lukittuja pois käytöstä. Suomeksi sanottuna: kaikkien kuvissa ja esitteissä näkyvien Pantonen värejä käyttävien kohtien tilalla näkyy mustaa väriä.

Useat harrastajat ovat pyrkineet luomaan kopioita Pantonen värikartasta, mutta Pantone on yksinkertaisesti haastanut kaikki kopioita levittävät tahot oikeuteen, syyttäen niitä tekijänoikeusrikkomuksista.

Tällä hetkellä ainoa tapa saada Pantonen värikartta takaisin käyttöön on sen lisensointi. Pantonen värien lisensointi Adoben tuoteperheen käyttöön maksaakin sitten varsin reippasti: 21 dollaria kuukaudessa (eli noin 21,27 euroa kuukaudessa).


Aiheesta on virinnyt vilkas keskustelu mm. ycombinatorin keskusteluissa, jossa toimintaa kuvataan lievästikin sanottuna riistoksi. Etenkin kun värit ovat kadonneet myös tuotteista, jotka on luotu ajalla, jolloin Adoben ja Pantonen välillä oli vielä olemassaoleva lisensointisopimus.


Edit 20:52: Korjattu typo firman nimessä.

2 KOMMENTTIA

Surffari1/2

Pantene Pro V - hiuksille kuin hiuksille?

Vai oisko se Pantone?

dRD2/2

Lainaus:

Vai oisko se Pantone?

Thx! Korjattu! Ingressissä oli sentään oikein :-)

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki