AfterDawn logo

HOK-Elanto rakentaa Vantaalle yli 100 robotilla varustetun ruoan verkkokaupan keräilykeskuksen

Janne Yli-Korhonen Janne Yli-Korhonen

S-ryhmä tiedottaa panostavansa ruoan verkkokaupan automatiikkaan ja robotiikkaan, sillä alueosuuskaupat HOK-Elanto ja Pirkanmaan Osuuskauppa avaavat automaatioavusteiset ruokaostosten keräilykeskukset.

"Ruoan verkkokaupan suosio kasvaa lähivuosina erityisesti suurimmissa kaupungeissa ja niitä ympäröivillä alueilla. Myymäläkeräilyn tueksi tarvitaan tulevaisuudessa automatiikkaa, jolla voimme tarjota asiakasomistajille yhä parempaa palvelua. Automaatioavusteiset keräilykeskukset tuovat tehoa ruoan verkkokaupan keräilyyn ja parantavat asiakaskokemusta entisestään", kertoo HOK-Elannon ruoan verkkokaupan kehitysjohtaja Jukka Ranua.

HOK-Elannon keräilykeskus rakennetaan Vantaan Aviapoliksen alueelle Kehä III:n, kauppakeskus Jumbon ja Helsinki-Vantaan lentoaseman läheisyyteen jo olemassa olevaan kiinteistöön.


Kymmeniä miljoonia euroja maksava keräilykeskus valmistuu vuoden 2024 aikana. Varaston pinta-ala on noin 12 000 neliötä ja keskukseen tulee yli 100 robottia. Lisäksi se tulee työllistämään Vantaalla jopa 200 ihmistä.

Keskuksen toimituskapasiteetti useita tuhansia tilauksia päivässä kotiin kuljetettuna.

"Yli 100 automatisoidulla robotilla varustettu keräilykeskus mahdollistaa nykyisen toimituskapasiteetin kaksinkertaistamisen ja takaa asiakkaillemme jatkossakin laajan ja edullisen päivittäistavaroiden tuotevalikoiman sekä varmat ja nopeat toimitukset", sanoo Ranua.

Pirkanmaan Osuuskaupan ensimmäinen ruoan verkkokaupan automaatioavusteinen keräilykeskus on tavoitteena saada pyörimään keväällä 2024.

HOK-Elannon keräilykeskus on itsenäinen, mutta Pirkanmaalla keskusta suunnitellaan Prisman yhteyteen. Suunniteltu keräilykeskus olisi kooltaan noin 2 000 neliömetriä.


Pirkanmaan keräilykeskuksessa keräiltäisiin robottiavusteisesti noin kolminkertainen määrä toimipaikan nykyiseen keräilymäärään verrattuna, joka tarkoittaisi jopa useiden satojen tilausten tekemistä päivässä.

Automaatioavusteinen keräilykeskus ei korvaa kokonaan myymälässä tehtävää keräilyä. Keskuksen myötä Pirkanmaan Osuuskauppaan avautuu myös kokonaan uusia työtehtäviä, ja ruoan verkkokaupan työntekijätarpeen arvioidaan olevan keräilykeskuksessa noin 50 henkilöä.

"Ison Prisman yhteydessä keräilykeskus toisi parhaan mahdollisen asiakashyödyn, kun osa valikoimasta on automaatiossa ja erikoistuotteet myymälässä. Tällöin tilauksessa olevat perusvalikoiman tuotteet keräillään robottiavusteisesti varastosta, ja tilausta täydennetään tarvittaessa samassa kiinteistössä sijaitsevan Prisman puolelta esimerkiksi Ruokatorin ja leipomon tuoreilla tuotteilla tai päivittäisillä käyttötavaratuotteilla kuten paristoilla", Pirkanmaan Osuuskaupan toimialajohtaja Ville Jylhä kertoo.

Keräilykeskuksen sijainti pyritään valitsemaan hyvät kulkuyhteydet ja keskeinen sijainti huomioiden. Kun keräilykeskus sijaitsee asiakkaan lähellä, viimeinen maili, eli tuotteiden toimitus verkkokaupasta asiakkaalle, pystytään hoitamaan mahdollisimman tehokkaasti.


Keräilykeskusten toimittaja on sveitsiläinen automaatioteknologiayritys Swisslog ja robotiikkateknologian toimittajaksi on valittu norjalainen Autostore. Molemmat yritykset ovat merkittäviä edelläkävijöitä alallaan.

"Meillä on kumppaniemme kautta ovet auki automaation mahdollisuuksiin ja parhaisiin ratkaisuihin nyt ja tulevaisuudessa. Ala kehittyy uskomatonta vauhtia ja näin me pystymme tulevina vuosinakin viemään verkkokauppamaailmaa Suomessa eteenpäin ja tarjoamaan entistä parempaa ja nopeampaa palvelua helpottamaan asiakkaidemme arkea", S-ryhmän vähittäiskaupan CDO Jarkko Kyttänen kertoo.

Myös Keskolta löytyy vastaavanlainen automaattiavusteinen keräilyjärjestelmä K-Citymarket Ruoholahdessa.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki