AfterDawn logo

Poliisi varoittaa poliisipäällikön nimissä lähetetyistä huijausviesteistä

Janne Yli-Korhonen Janne Yli-Korhonen

Huijaussähköpostit ovat varsin yleisiä. Jälleen yksi sellainen on liikkeellä, josta myös poliisi varoittelee.

Huonohkolla suomella kirjoitetuissa huijausviestissä vastaanottajaa pelotellaan muun muassa lapsipornosyytteillä ja uhataan oikeustoimilla sekä mainehaitalla.

Viestissä vastaanottajalle ehdotetaan sovintoratkaisua, jos vastaanottaja maksaa sakon, esimerkiksi 5 777 euroa, jonka jälkeen hänestä olevat tiedot hävitettäisiin.

Tämä ei tietenkään pidä paikkaansa, vaan viestillä yritetään kalastella rahaa rikollisille. Viesteillä saatetaan kalastella myös esimerkiksi salasanoja tai pankki- ja käyttäjätunnuksia.


Sähköpostissa voi olla poliisipäällikkö Mikko Masalinin nimi tai jonkun muun poliisin johtoa edustavan henkilön nimi.

"Jos saat edellä kuvatun tapaisen sähköpostin, poista se avaamatta viestin liitteitä ja linkkejä. Jos olet jo vastannut sähköpostiin ja antanut pankkitietojasi, ole välittömästi yhteydessä omaan pankkiisi ja tee sen jälkeen rikosilmoitus", poliisi kertoo.

Liikenne- ja viestintäviraston Kyberturvallisuuskeskuksen mukaan osa huijauksista tulee Poliisihallituksen, Kansallispoliisin, Yleisen Hallinto Poliisin, tai Poliisiammattikorkeakoulun nimissä. Myös poliisiylijohtaja Seppo Kolehmaisen nimeä on käytetty.

Viesteissä on liitteenä tekaistuja virallisen ja leimatun näköisiä PDF-dokumentteja.

"Vaikka huijaukset vaikuttavat epäuskottavilta, niiden lisääntynyt määrä viestii siitä, että ainakin osa niistä tuo rikollisille riittävästi rahaa, jotta niiden levittämistä on kannattanut jatkaa suomalaisiin osoitteisiin", Kyberturvallisuuskeskus kirjoittaa.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki