AfterDawn logo

Google Kuvissa vika: Tuhoaa vanhoja kuvia korjauskelvottomiksi

Petteri Pyyny Petteri Pyyny
6 kommenttia

Google Kuvat on monella tapaa äärimmäisen näppärä tapa säilöä valtavia kuva-arkistoja. Googlen kuva-arkisto tarjoaa työkalut kuvien helpolle löydettävyydelle, ryhmittelylle ja nostaapa se myös esiin vanhoja muistoja kuvista, joihin et muutoin palaisi.

Mutta nyt vaikuttaa siltä, että yksi tärkeimmistä Google Kuvien peruskivistä on horjunut: luotettavuus. Useat käyttäjät ovat huomanneet vanhojen kuviensa tuhoutuneen siten, että kuviin on itsestään syntynyt näkyviä vikoja ja erilaista pikselimössöä.

Aihe ei ole lainkaan pieneen käyttäjäkuntaan rajoittunut, sillä Googlen tukifoorumi on täyttynyt useista kymmenistä aihetta koskevasta tukipyynnöstä.

Esimerkki väärin pakatusta vauvakuvasta Google Kuvien tukialueelta
ohessa esimerkki yhdestä rikkoutuneesta kuvasta, Googlen forumeilta


Useimmissa tapauksissa kuvissa näkyy ongelmia, jotka viittaisivat kuvan pakkauksessa tapahtuneeseen ohjelmistovirheeseen. Ilmiön yleisyyden pohjalta voi päätellä, että Google on hiljattain pakannut käyttäjien palveluun jo vuosia aiemmin lisäämiä kuvia uudelleen, tehokkaammalla pakkausalgoritmilla - mutta jotain on mennyt katastrofaalisesti pieleen.

Google Kuvathan tunnetusti pakkaa kuvat pienempään tilaan, ellei käytössä ole alkuperäisellä laadulla tallentaminen, joten sinänsä toiminnassa ei ole mitään ihmeellistä. Mutta se, että tällainen munaus on mennyt laajassa skaalassa läpi, ilman Googlen laadunvalvonnasta vastaavien insinöörien havaintoa, on erikoista.

Sekään ei ole täysin varmaa, onko Googlella enää tallessa käyttäjien kuvista alkuperäisiä, virheettömiä kopioita, joista kuvat voisi pakata uudestaan - tällä kertaa virheettömästi.

Useimmissa tapauksissa kyse on ollut noin vuosien 2012 ja 2014 välillä Google Kuviin lisätyistä kuvista. Joillain käyttäjistä ilmeisesti Google tarjoili alkuperäistä, pakkaamatonta kuvaa, kun käyttäjä halusi muokata kuvaa Google Kuvien mobiilisovelluksessa. Muokkausnäkymässä kuva olikin ehjä ja sen tallettaminen "pelasti" pilalle menneen kuvan.

Ongelmalliseksi tilanteen tekee sekin, että Google lakkautti muutama vuosi sitten mahdollisuuden synkronoida Google Kuvien sisältöä myös omalle tietokoneelle. Nykyisin ainoa tapa saada kaikki palveluun lisätyt kuvat itselleen on tilata oman tilin kautta kaikki Googlen tietämät tiedot ja valita toimitettavista tiedoista ainoastaan kuvat.

6 KOMMENTTIA

LupusC1/6

Yllättävää kyllä, ns. normi- eli valveutuneella käyttäjällä on aina myös esmes irto-hdd jossa back-upin back-uppi. Tai sitten olen ensimmöinen...

dRD2/6

Lainaus:

Yllättävää kyllä, ns. normi- eli valveutuneella käyttäjällä on aina myös esmes irto-hdd jossa back-upin back-uppi. Tai sitten olen ensimmöinen...

Se on tehty nykyisin ärsyttävän vaikeaksi, kun ajatellaan, että puhelimella kuvataan ehkä 99% kaikista kuvista nykyisin. Aiemmin tuon pystyi hoitamaan todella näppärästi, kun Google Kuvien kuvat sai Google Backup & Sync -sovelluksella varmuuskopioitua samalla heitolla myös omalle koneelle pilvestä takaisin.

Nyt se vaatii vähän paluuta 2010-luvun alkuun, eli johdolla tai WiFillä kuvien valuttamista puhelimesta omalle koneelle ns. käsipelillä.

horhhe3/6

No juu, hankalaa on ja olikin yksi syy lisää irtautua googlesta ja hoitaa asia Onedriven kautta androidilla. Vielä kun joku tekee Youtubea vastaavan palvelun yhtä hyvällä kattavuudella niin jää google kokonaan. Googlen hakukonettakaan en ole tarvinnut tänä vuonna kuin yhden kerran kun Bing ei suostunut löytämään sitten millään, huono hakukone mutta jostain on kärsittävä, muuten on googlen orja.

proguru4/6

Eipä tarvii enää Googlea käyttää kun huonontavat jatkuvasti palveluita ja sitten tällaisia vikoja. Ei ole kuin pari vuotta kun Google vuosi Photosin henk.koht albumeja, siis kuvia, ulkopuolsille.
Kuka uskaltaa Googlea käyttää? Harva, firmat kaikki luottaa Microsoftiin ja Onedrive+Outlook hakkaa googlen satanolla

DeNiWar5/6

En ole varmuuskopioissa koskaan luottanut mihinkään mikä on netissä, oli se sitten googlen tai micro$oftin palvelu, puhumattakaan "ilmaisista".

Voi hyvinkin olla mahdollista ja jopa todennäköistä että nettipalveluissa tulee vastaan se päivä jolloin tapahtuu jokin seuraavista:
- Joku ilkeämielinen taho murtaa palvelimen ja yksityiset tiedot pääsevät vääriin käsiin tai tuhoutuu.
- Palvelu lopettaa yllättäen toimintansa ja kaikki sinne tallennetut tiedot katoavat.
- Palvelun tuottaja tekee jonkun uudistuksen joka menee pieleen ja onnistuu korruptoimaan tallennetut tiedostot tai peräti hukkaamaan ne.
- Operaattorilla on yhteysongelmia juuri silloin kun tietoa tarvittaisiin.

Digikameralla ja kännykällä tulee räpsittyä valokuvia tuhottomasti, mutta minulle se ei ole ongelma siirtää niitä tietokoneelle ja ulkoiselle varmuuskopiolevylle.
USB johto kiinni kännykkään tai kameraan ja kaikki kuvat kopioituvat koneelle parhaimmillaan automaattisesti jos toiminto on asetettuna, eikä se vaikeaa ole manuaalisestikaan kun laite esiintyy koneelle "muistitikkuna".

Omaan NAS palvelimeen on myös helppoa, se kun toimii kuten nuo pilvet, mutta ei ole netissä pilvessä vaan omassa hyllyssä.

Ja tiedot ovat varmuuskopiona vielä myös erillisellä ulkoisella levyllä joka ei ole kytkettynä koneeseen eikä sähköihin kuin ainoastaan varmuuskopioita päivitettäessä.

WinLix6/6

Suurin syy on mielestäni käyttäjissä jotka antavat Googlen toimesta pakata kuvat uudelleen. Google kuviin kun saa synkronoitua kuvat 1:1 muodossa eli sellaisenaan mitä ne laitteen muistissa on..

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki