AfterDawn logo

Chrome ei enää paljasta sivustolle mitä käyttöjärjestelmäversiota käytät, muutos tulossa versiossa 107

Petteri Pyyny Petteri Pyyny

Kaikki me tiedämme verkkosivut, jotka kertovat toimivansa vain tietyllä selaimella tai selainversiolla. Useimmiten tällaisia sivuja ovat virastojen ja vähän jäykempien yritysten sivut.

Jatkossa verkkosivut saavat aiempaa vähemmän tietoa käyttäjänsä selaimesta ja käyttöjärjestelmästä - joka voi johtaa ongelmiin hieman hölmösti toteutetuissa verkkosivustoissa.

Ongelman ytimessä on kaikkien selainten välittämä standardi user-agent -tieto. Vielä hiljattain kyseinen rimpsu kertoi verkkosivustolle käyttäjästään aina käytetyn selaimen tyypin, sen tarkan version sekä käytössä olevan käyttöjärjestelmän ja käyttöjärjestelmän version.

Chrome lopetti kertomasta täsmällistä selaimen versionumeroa jo viime vuonna, mutta jatkossa Chrome ei enää paljasta myöskään käytetyn käyttöjärjestelmän versiota.

Chromen versiossa 107 käyttööntuleva uudistus tarkoittaa sitä, että verkkosivusto saa enää selville sen, käyttääkö käyttäjä Windowsia, Androidia, Linuxia, Maccia tai jotain muuta käyttöjärjestelmää. Mutta sitä ei enää kerrota, käyttääkö käyttäjä Windows 7:aa vai mahdollisesti Windows 11:a.


Chromen versionumerosta kerrotaan enää ylätason tieto eli "Chrome v86" eikä enää tarkempaa versiotietoa, kuten "Chrome v86.2.22.7".

Muutoksen tarkoituksena on vaikeuttaa käyttäjien "sormenjälkitunnistusta" eli seurantaa ilman evästeitä, pelkkien tiettyjen tunnistetietojen pohjalra. Muutos koskee oletusarvoisesti myös kaikkia muita Chromium-moottoria käyttäviä selaimia. Tarkempaa tietoa siirtymästä löytyy mm. Chromiumin tiekartasta.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki